Nova runda pregovora Beograda i Prištine – Odsustvo odgovornosti s prištinske strane

0
68

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon nove runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu, da je dogovoreno da se dijalog nastavi do kraja jula, ali je ukazao i na to da je sastanak obeležilo odsustvo odgovornosti i realnosti sa prištinske strane.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, uz posredovanje specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka. Vučić je izrazio nadu da je dogovor o nastavku dijaloga važna stvar, koja bi mogla da garantuje očuvanje mira i stabilnosti u pokrajini, prenevši da prištinska delegacija ne želi da ispuni ugovore koji su Albanci potpisali i da ne želi da razgovara o Zajednici srpskih opština. On je rekao da je prištinska delegacija tražila da hitno i odmah čuje kada će Srbija priznati nezavisnost „Kosova“, pri čemu su nazivali incidentima i provokacijama činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkvama. Predsednik je najavio da će u narednim danima razgovarati sa Srbima sa Kosmetu, jer je, kako je istakao, veoma uplašen, videvši sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti.

Predsednik je preneo da je dogovoreno da do kraja jula tehnički timovi razgovaraju o nestalim osobama, dodavši da ne zna o čemu će se tačno razgovarati, jer je Beograd sve uradio i prihvatio. On je naglasio da je prištinska delegacija predložila da se umesto formiranja Zajednice srpskih opština uvede nacionalni savet za Srbe na Kosovu i Metohiji, onako kako je Srbija uvela nacionalne savete za manjine, prenevši da na sastanku nije bilo apsolutno ničeg oko čega su se on i Kurti mogli složiti, već da je prištinska strana pokušala da isprovocira našu delegaciju kako bi okončala dijalog.

Predsednik je rekao da želi da veruje da će šef evropske diplomatije Žozep Borel na fer i precizan način preneti američkom predsedniku Bajdenu ono što se danas dešavalo tokom sastanka i da će izaći sa jasnim stavovima, da se zna ko je odgovoran za neveliki ili nikakav napredak u dijalogu i zašto se političke i svake druge tenzije ponovo rađaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here