Vučić primio ruskog ministra poljoprivrede

0
69

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrijem Patruševim, sa kojim je razgovarao o dodatnim potencijalima za razvoj trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, kao i o saradnji u oblasti veterinarske i fitosanitarne kontrole, te tehnološkim inovacijama koje bi u znatnoj meri unapredile standarde poljoprivredne proizvodnje u obe zemlje.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrijem Patruševim. Vučić je tom prilikom istakao da je Ruska Federacija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da je obim razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u stalnom porastu. Prema njegovim rečima, ukupna vrednost robne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Republike Srbije i Ruske Federacije tokom 2020. godine iznosila je 480,7 miliona dolara, što predstavlja povećanje od 10% u odnosu na vrednost razmene u 2019. godini i rekordan nivo razmene u poslednjih jedanaest godina. Predsednik Srbije je dodao i to da Srbija želi dalji rast robne razmene, ali i da se ukupni izvoz iz Srbije u naredne tri godine poveća na najmanje 1.5 milijardi dolara.

Predsednik Vučić i ministar Patrušev su konstatovali da bi osnivanje zajedničkih kompanija u cilju nastupa na trećim tržištima donelo izuzetno veliku korist za obe strane, budući da Srbija i Ruska Federacija imaju vrhunske proizvode kojima bi mogle da pokriju dobar deo potražnje na globalnom tržištu. Predsednik je takođe posebno naglasio značaj saradnje u oblasti nauke i tehnoloških inovacija između dve zemlje, kao i potrebu da se i u ovoj oblasti primene najviši svetski standardi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here