Ljiljana Bulatović Medić – Presudu Ratku Mladiću je doneo divlji sud

0
722

Ne priznajem presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju, jer ju je doneo divlji sud, izjavila je Ljiljana Bulatović – Medić, novinarka, publicistkinja i književnica.

Ljiljana Bulatović – Medić, novinarka, publicistkinja i književnica je rekla da je Haški sud divlji sud čije se presude ne zasnivaju na činjenicama i da zbog toga i ne priznaje presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u Bosni i Hercegovini. Žalbeno veće odbacilo je sve žalbe Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva. Zamolili smo novinarku Ljiljanu Bulatović-Medić da prokomentariše ovu presudu.

Podsetimo, prvostepenom presudom Haškog tribunala od 22. novembra 2017. godine, Mladić je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona muslimana i Hrvata, terorisanja građana Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a. Oslobođen je za genocid u još šest bosanskih opština. Na tu prvostepenu presudu žalili su se i tužilaštvo i odbrana koja je tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi. Žalbeno veće konstatovalo je da Mladić nije pokazao da je prvostepeno veće pogrešilo u proceni dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući, a koji se odnose na njegovo učešće u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu. Konačnu presudu Mladiću donele su sudije na čelu sa sudijom Priskom Matimbom Nijambe. Komentarišući ovu presudu, Ljiljana Bulatović Medić, novinarka, publicistkinja i književnica, rekla je da ona ne priznaje ovakvu odluku sudija, jer ju je, kako je navela, doneo divlji sud koji svoje presude ne zasniva na činjenicama, već za cilj ima da na srpski narod svali sva zlodela.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here