Rekordna cena maline

0
225

Berba malina se zahuktava, a uzgajivači crvenog zlata već nakon nekoliko branja zadovoljno trljaju ruke. Ovu cenu niko nije očekivao, jer se kilogram prodaje za 400 dinara, što je istorijski maksimum.

Meštane ivanjičkih malinogorja obišao je i ministar poljopriivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović. On je prilikom ovog obilaska rekao da se znalo da će ove godine cena malina biti visoka, ali da se ni u Ministarstvu nisu nadali ovakvoj ceni. Kako je rekao očekivali su cifru od 270 do 320 dinara, ali 400 po kilogramu je i za njih iznenađenje. Veliku potražnju za srpskim crvenim zlatom uslovio je loš rod kod glavnih konkurenta, u Poljskoj i Čileu pa bi malinari ovu dobru godinu i prihode trebalo da iskoriste kako bi uložili u proizvodnju. Godina je dobra, ali je pitanje šta će biti već sledeće. Zato je jako važno da se ulaže u protivgradne mreže, sistem zaštite, ali i da se zanove zasadi jer će tako imati mnogo veći rod. Mora da se ulaže u tehnologiju, kako bi rod bio zagarantovan. Za malinom trenutno vlada velika potražnja, a nema je i zato je jako važno iskoristiti ovu šansu. Ministarstvo će kroz subvencije takođe pomoći onima koji žele da ulažu u svoje malinjake.

Nakon što su imali problema da pronađu radnike, domaćini podno planine Mučanj kod Ivanjice sada su od ranih jutarnjih sati u malinjacima. Neretko je u branju angažovana i čitava porodica, ali ništa im ne pada teško jer svoj trud sada mogu i da naplate. Kako su rekli konačno su dočekali i to da malina košta kao kilogram mesa te da je konačno došlo vreme i da se trud poljoprivrednika ceni. Znaju da je velika potražnja za srpskom malinom i kako su istakli čak i Poljaci prethodnih meseci tragaju za našim crvenim zlatom jer je rod kod njih podbacio. Hladnjačari sada zovu proizvođače i pitaju za voće, a pre je bilo obrnuto. Rod je solidan, ali se nadaju skorijoj kiši kako se plodovi ne bi osušili.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here