Vinko Pandurević – Srbi se moraju suočiti sa presudom Ratku Mladiću

0
582

Haški tribunal je kroz presudu Ratku Mladiću trebalo da potvrdi sve ono što je rečeno ranije kroz medijsku i propagandnu sferu o uzrocima rata, ratnim ciljevima, sukobljenim stranama, umešanosti zapadnih i spoljnih sila, izjavio je Vinko Pandurević, bivši oficir vojske Republike Srpske.

Vinko Pandurević, bivši oficir vojske Republike Srpske je rekao da je presuda izrečena Ratku Mladiću nešto što se na osnovu rada Haškog tribunala moglo očekivati i da se Srbi sa ovom presudom moraju suočiti i sa time živeti, ali se moraju i aktivno boriti za očuvanje vlastite pozicije i pozicije Republike Srpske u okviru dejtonske Bosne i Hercegovine.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred sudom u Hagu na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. Žalbeno veće odbacilo je sve žalbe Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva. Mediji u Bosni i Hercegovini su vest o presudi Mladiću preneli kao udarnu, dok su zvaničnici Republike Srpske u prvim reakcijama oštro kritikovali presudu uz ocenu da je Haški tribunal pristrasan i antisrpski. Presudu Mladiću pozdravio je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden koji je izrazio nadu da će je lideri u regionu poštovati. Zamolili smo bivšeg oficira Vojske Republike Srpske generala Vinka Pandurevića da prokomentariše ovu presudu i reakcije zvaničnika.

Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Sudskim većem predsedavala je Priska Matimba Nijambe. U sudnici u Hagu pojavio se Ratko Mladić, uprkos tome što je bilo spekulacija da bi mogao da propusti izricanje presude. Žalbeno veće ocenilo je kao neuverljivu Mladićevu tvrdnju da je njegov cilj bio da se civilno stanovništvo humano evakuiše iz Srebrenice. Žalbeno veće je konstatovalo i da Mladić nije doveo u pitanje ključne zaključke na koje se pretresno veće oslonilo, uključujući zaključak da je ponašanje Vojske Republike Srpske prouzrokovalo humanitarnu krizu koja je prethodila razmeštanju stanovništva, kao i da je to razmeštanje bilo nasilno. Govoreći o ovoj presudi, Vinko Pandurević, bivši oficir vojske Republike Srpske, rekao je da je Haški tribunal ovom presudom trebalo da opravda sve što je o Srbima kroz medije preneseno javnosti, te da se upravo to i dogodilo, ali da Srbi i dalje treba da deluju na očuvanju vlastite pozicije i pozicije Republike Srpske u okviru dejtonske Bosne i Hercegovine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here