Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović doputovao je danas u trodnevnu zvaničnu posetu Arapskoj Republici Egipat na poziv glavnokomandujućeg Oružanih snaga, ministra odbrane i vojne proizvodnje general-potpukovnika Mohameda Ahmeda Zakija.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović doputovao je danas u trodnevnu zvaničnu posetu Arapskoj Republici Egipat. Ministra Stefanovića na aerodromu u Kairu dočekali su komandant Centralne vojne zone general-major Kalid Ahmed, ambasador Republike Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović i vojni izaslanik potpukovnik Vladimir Bogdanović. Tokom sutrašnjeg dana planiran je sastanak ministara Stefanovića i Zakija nakon čega će dvojica zvaničnika potpisati Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti odbrane čime će se na tom polju stvoriti uslovi za dalji razvoj i unapređenje odnosa između Srbije i Egipta. Ministar Stefanović sutra će položiti vence na spomenik Neznanom vojniku i kraj grobnice egipatskog predsednika Sadata u Kairu, a imaće priliku da poseti i Memorijal panoramu Šestooktobarskog rata. Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, trećeg dana posete, obići će jednu od fabrika egipatske odbrambene industrije, Međunarodni medicinski centar i specijalnu rendžersku jedinicu.

U srpskoj delegaciji koju predvodi ministar odbrane dr Nebojša Stefanović su i državni sekretar Branko Živanović, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Miroljub Čupić i zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Radivoje Anđelković. Uporedo sa zvaničnom ministarskom posetom održava se i 13. zasedanje Mešovitog vojnog komiteta ministarstava odbrane Republike Srbije i Arapske Republike Egipat na kome se usaglašavaju pitanja od obostranog interesa u domenu vojno-vojne, vojno-ekonomske, naučno-tehničke, vojno-medicinske i vojno-obrazovne saradnje.