Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za energetsku diplomatiju Kurta Donelija, sa kojim je razgovarao o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za energetsku diplomatiju Kurta Donelija. Vučić je tom prilikom rekao da je za Srbiju važno da osigura energetsku bezbednost, odnosno kontinuirano snabdevanje energentima, za kojima rastu potrebe. Američki diplomata Doneli je istakao da je za administraciju predsednika Bajdena energetika jedno od ključnih pitanja ekonomije, ali i spoljne politike, s obzirom na to da SAD žele da budu globalni lider u borbi protiv klimatskih promena. Zato je ohrabrio Srbiju da bude ambiciozna po tom pitanju.

Predsednik Vučić je, s tim u vezi, rekao da su doneta četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike koji omogućavaju energetsku tranziciju i doprinose ostvarivanju cilja klimatske neutralnosti do 2050. godine. On je, takođe, naveo da je opredeljenje Srbije diversifikacija izvora i pravaca snabdevanja gasom. Dvojica sagovornika su razmotrili i moguće zajedničke projekte iz oblasti energetike, kao i druga pitanja bilateralne saradnje.