Isplata četvrte rate sektorske pomoći za auto-prevoznike

0
78

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je danas počela isplata četvrte rate sektorske pomoći za auto-prevoznike, za šta je država opredelila približno 433 miliona dinara.

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da je danas počela isplata četvrte rate sektorske pomoći za auto-prevoznike i da će novac dobiti 633 privredna subjekta, koja imaju 6.139 licenciranih, registrovanih autobusa i ispunila su uslove za dobijanje ove vrste podrške.

On je rekao da država nastavlja sa trećim paketom podrške privredi i građanima u cilju ublažavanja posledica pandemije koronavirusa, dodavši da auto-prevoznici dobijaju 600 evra po autobusu u periodu od šest meseci.

Ministar je ukazao na to da će auto-prevoznici dobiti novčanu podršku od države i u naredna dva meseca, odnosno krajem avgusta i krajem septembra, pri čemu je naveo podatak da je za pomoć auto-prevoznicima rebalansom budžeta opredeljeno ukupno 2,6 milijardi dinara.

Mali je istakao da država želi da pomogne svima kojima je to potrebno, pa će tako 16. avgusta po drugi put, u okviru trećeg paketa, biti isplaćena puna minimalna zarada za ugostitelje, turističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rentakar agencije.

Takođe, u petak, 6. avgusta, planirana je isplata jednokratne novčane podrške u visini od po 90.000 dinara neto za ukupno 777 članova razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena takva pomoć, naveo je ministar. Prema njegovim rečima, ta mera se odnosi na one koji imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a tu spadaju samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i samostalni izvođači kulturnih programa.

U septembru će biti isplaćena i pomoć u visini od po 50 evra za naše najstarije sugrađane, dok će u novembru biti isplata 30 evra za punoletne građane, koji su i u maju dobili po 30 evra. Zatim će u decembru svi punoletni građani dobiti dodatnih 20 evra, što je nova mera koju planiramo, najavio je Mali. On je naglasio da to znači da će penzioneri do kraja godine od države dobiti ukupno 100 evra, a ostali punoletni građani po 50 evra, poručivši da su finansije Srbije stabilne, a ekonomski pokazatelji veoma dobri. Ministar je naveo da se očekuje da rast BDP-a u drugom kvartalu bude između 12 i 15 odsto, a da će na kraju godine Srbija ponovo imati jedan od najboljih rezultata u Evropi, kada je reč o stopi rasta BDP-a. Prema njegovim rečima, prosečna neto zarada u maju je iznosila 65.025 dinara i nominalno je veća za 10,4 odsto, a realno za 6,6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, što je veoma značajna vest jer rast zarada utiče i na povećanje penzija koje predstoji u narednom periodu.

Sve pomenute mere pomoći su deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, koji je vredan približno dve milijarde evra, što je 4,5 odsto BDP-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here