Predsednik Vučić zatražio od kompanije Ziđin da do kraja godine obezbedi čist vazduh za stanovnike grada.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima kompanije Ziđin sa kojima je razgovarao o razvoju novog rudnika Čukaru Peki i samog RTB Bor.

Predsednik Vučić je tražio od predstavnika kompanije Ziđin da ugradi dodatne kapacitete i smanji emisiju štetnih gasova u topionici u Boru i najkasnije do kraja godine obezbedi potpuno čist vazduh za stanovnike ovoga grada.

Projekat Čukaru Peki je značajan sa aspekta rapidnog povećanja proizvodnje koncentrata bakra i kasnije katodnog bakra. Projektovana su ulaganja od 500 miliona dolara za razvoj i izgradnju gornje zone Rudnika Čukaru Peki. Otvaranjem ovog rudnika, koje je planirano u oktobru 2021. godine, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih 5 na 18 odsto.

Tokom sastanka predstavljena je dinamika i plan razvoja rudarskog basena. Kompanija Ziđin se obavezala da do šeste godišnjice zatvaranja transakcije investira više od  jedne milijarde dolara u nadogradnju, proširenje ili izgradnju četiri rudnika i topionice.

Predsednik Vučić je istakao da se očekuje da će, nakon završetka sistema za smanjenje aerozagađenja, emisije štetnih gasova biti u graničnim vrednostima. U avgustu se očekuje da sistem za smanjenje aerozagađenja bude funkcionalan.