Srbija je od izvoznika mesa postala uvoznik mesa

0
144

Najnoviji rast cena mesa u prodavnicama bio je sasvim očekivan s obzirom na sve okolnosti, a pogotovo uvoz mesa od pre nekoliko meseci. Zbog toga su domaći farmeri, da ne bi proizvodili gubitke, smakli dobar broj svinja pa su tako veštački bile napravlјene nestašice mesa, a cenu pored proizvođača plaćaju i kupci.

Profesor Polјoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, stručnjak za stočarstvo, dr Vitomir Vidović ovako je objasnio nemalo poskuplјenje mesa do koga je došlo samo tri meseca posle njegovog pojeftinjenja. Svinjsko meso je krajem aprila u trgovinama sa 500 dinara za kilogram buta palo na oko 450 dinara, a sada za to treba izdvojiti i 650 dinara po kilogramu.

Cena junećeg buta je proletos pala sa 800 na oko 750 dinara, a sada je, i to ona akcijska u poznatom trgovinskom lancu, čak 880 dinara. Dakle, domaće stočare je „zaklao“ nekontrolisani uvoz mesa. Samo u 2019. godini uvezeno je zamrznutog svinjskog mesa u vrednosti od 71, a u 2020. godini od 58 miliona dolara. Tako je Srbija od zemlјe izvoznika, postala uvoznik svinjskog mesa A, pre tri decenije njegov godišnji izvoz iz Srbije bio je vredan čak 726 miliona dolar!

Na pitanje šta je dovelo do najnovijeg poskuplјenja, Vitomir Vidović je rekaop da je, koliko god to zvučalo paradoksalno, u pitanju isto ono što je dovelo i do pojeftinjenja – uvoz iz Evropske unije. Pre nekoliko meseci Ministarstvo polјoprivrede je dozvolio da se uveze meso u polutkama i prasad za tov, od čega je, kako kaže Vidović, posao napravilo 30 lјudi, a zbog toga bez posla ostalo njih oko 3.000.

Naš poznati stručnjak, koga su u inostranstvu, od Holandije do Vladivostoka, mnogi angažovali na podizanju farmi svinja, kaže da je tada upozoravao na posledice uvoza, ali da je očigledno uvoznički lobi mnogo jak.

Uvozom mesa iz Evropske unije, čijoj ceni zbog velikih subvencija, domaće ne može da konkuriše, napravlјen je višak na tržištu što je oborilo cenu mesa u maloprodaji krajem aprila, ali i broj svinja u oborima zbog neisplativosti proizvodnje. A, stočari su zaklali 46.000 krmača! „Ljudi su za mesec i po dana zaklali 46.000 krmača. Znači 3.000 lјudi je ostalo sirotinja (ko računamo i članove porodica 10.000 njih) samo se to ne vidi jer žive na selu, pa imaju da jedu, rezignirano je istakao  Vidović.

Dakle, Srbija je od izvoznika postala uvoznik mesa. I to sve samo za prehranu sve manje broja svojih stanovnika kojih je sad manje od sedam miliona!

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here