Mila Alečković – Medicina leči, ona ne vakciniše

0
1227

Vakcinacija protiv korona virusa je još uvek aktuelna tema, a stavovi  pojedinih država o ovom pitanju se razlikuju. Američki Vrhovni sud je doneo odluku da vakcinacija nije obavezna što smatraju i  ruske vlasti koje zastupaju stav da vakcinisanost ne može biti uslov za posao. Prema rečima dr Mile Alečković ako vakcinacija nije obavezna u dve velike sile kakve su Amerika i Rusija onda srpski narod treba da zna da ona nije i neće biti obavezna ni u Srbiji.

Dok vlasti u Srbiji apeluju na punoletne da se vakcinišu protiv korona virusa stručnjaci upozoravaju da bi nedovoljan odziv mogao da donese novi talas epidemije. Srbija je nabavila oko 8 miliona vakcina, a još uvek broj vakcinisanih nije prešao 30%. Upitali smo kliničkog psihologa Milu Alečković da li se u Srbiji razmatra mogućnost uvođenja obavezna vakcinacije za pojedine društvene grupe kao što je to urađeno u susednoj Hrvatskoj.

Vlada susedne  Hrvatske u vreme pandemije virusa korona suočila se sa dilemom o  uvođenju obavezne vakcinacije ili  kovid potvrda za tri resora u javnom sektoru koji zapošljavaju 180.000 ljudi,  kao i o vrsti  sankcija za one koji ne žele da se vakcinišu,  ako to postane obavezno za resore zdravstva, socijalne službe i obrazovanja. Francuski predsednik Emanuel Makron je najavio da javni službenici koji se ne vakcinišu neće primiti platu. Komentarišući ovu situaciju dr Mila Alečković je rekla da srpski  narod treba da zna da vakcinacija nije i neće biti obavezna u Srbiji jer nema potrebe da se ljudi vakcinišu lažnim Bil Gejtsovim vakcinama. Ona je istakla da medicina leči a ne vakciniše i da niko ne može da uslovljava ljude da se vakcinišu ako to ne žele, što propisuju i zakonski akti koji regulišu ovu oblast.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here