Isplaćena druga minimalna zarada za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu

0
65

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić saopštila je danas da je izvršena druga isplata subvencija u 2021. godini za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić saopštila je danas da je isplaćena druga minimalna zarada za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu. Ona je ukazala na to da je isplaćena još jedna od mera pomoći države ugostiteljsko-turističkom sektoru koji je najviše pogođen pandemijom. Ministarka je istakla da je isplatom minimalne zarade u julu i avgustu Vlada nastojala da zadrži zaposlene u turizmu, čije je znanje i iskustvo preko potrebno u narednom periodu oporavka ovog sektora. Ona je naglasila da su podaci o oporavku turizma u Srbiji ohrabrujući, sa 4,6 miliona noćenja u Srbiji zaključno sa julom, što je skoro 50 odsto noćenja od svih ostvarenih noćenja u rekordnoj 2019. godini i porastom dolaska stranih turista za 270 odsto u protekla dva meseca.

Za meru podrške ugostiteljsko-turističkom sektoru danas je isplaćeno približno 2,045 milijardi dinara za 12.153 privredna subjekta, koji zapošljavaju 65.759 radnika, kao i 336 turističkih vodiča i 90 pratilaca. Sredstva u okviru ove mere pomoći dodeljena su u periodu od dva uzastopna meseca (jul i avgust), za svaki mesec u visini od 30.900,24 dinara. Privredni subjekt može iskoristi isplaćena sredstva do isteka perioda od tri meseca nakon poslednje isplaćene pomoći, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni, a neiskorišćena sredstva biti preneta u budžet Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here