Boris Malagurski – Neophodno je da udžbenici budu besplatni

0
128

Boris Malagurski je mišljenja da svi udžbenici odobreni od Ministarstva prosvete treba da budu besplatni i poziva roditelje i nastavni kadar da podrže Fondaciju Alek Kavčić koja se zalaže da se omoguće besplatni udžbenici svakom detetu u Srbiji.

 Podržavajući rad Fondacije „Alek Kavčić“ Boris Malagurski je na društvenim mrežama izneo podatak da nemački “Klett” deli nastavnicima koji koriste njihove udžbenike u Srbiji — torbu, kišobran i sredstvo za dezinfekciju i pozvao prosvetne radnike da se ne prodaju jeftino za prljave poklone od profiterskog kartela stranih izdavača. Zamolili smo Borisa Malagurskog da prokomentariše da li zaista smatra da bi se prosvetni radnici koji predstavljaju stub obrazovanja svake zemlje „prodali“ za kišobran i torbu, da li takvi navodi degradiraju ovu profesiju i da li je odgovornost u ovom slučaju prebačena na nastavni kadar, iako on nije jedini koji odlučuje o izboru udžbenika.

Srbin iz Amerike, Aleksandar Kavčić, nekada učenik čuvene beogradske Matematičke gimnazije, danas profesor na Karnegi Melon univerzitetu u Pensilvaniji, smatra da bi osnovna škola koja je obavezna po zakonu, trebalo da bude i besplatna. Osnivač Fondacije “Alek Kavčić” želi da omogući učenicima u Srbiji besplatne udžbenike u digitalnom formatu koji će na Internetu biti besplatno dostupni onima koji se opredele za njih, a za svoj rad očekuje podršku prosvetnih radnika i njihovih sindikata, uglednih javnih ličnosti, intelektualaca.

Ovu ideju podržao je i Boris Malagurski koji je pozvao sve roditelje i nastavnike da se ujedine oko ovog cilja, jer, kako je rekao „dok god su neki udžbenici papreno skupi a neki besplatni a svi su odobreni od strane ministarstva, apsolutno ne postoji drugi moralni izbor osim besplatnih udžbenika Fondacije Alek Kavčić”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here