Očekivani prinos i cena suncokreta

0
103

Žetva suncokreta trebala bi da krene za desetak dana, a dok kombajni ne uđu u njive, poljoprivrednike, ali i kupce jestivog ulja interesuje koliki će biti prinosi i naravno, cena novog roda.

Cena prerađenog suncokretovog zrna u jestivo ulje posle naglog poskupljenja prošle godine je već neko vreme stabilna. Litar zejtina sada se kreće od 165 do najviše 180 dinara. Da li će se po toj ceni ulje i nadalje kupovati zavisi i od ovogodišnjih prinosa uljarice i otkupne cene novog roda koju još niko od otkupljivača nije istakao, već o ceni koštanja pričaju samo proizvođači. Lane je kilogram suncokretovog zrna koštao na kraju žetve 35,5 i 36 dinara, ali je većima ratara rod prodala za tri , četiri dinara jeftinije. Međutim, cena je ovog proleća stigla čak do 48,8 dinara kilogram bez PDV-a. U novom predstojećem otkupu ratari se nadaju boljoj ceni, to jest da će kilogram zrna koštati 50 dinara  bez PDV-a. I ove godine, kao i ranijih, domaći otkupljivači imaće konkurenciju u “Bimalu” iz Brčkog koji za domaće proizvođače uvek ima višu otkupnu cenu u odnosu na domaće trgovce.

Kada se govori o ovogodišnjim prinosima, prvo se navodi da je suncokret u odnosu na ostale ratarske kulture dobro podneo žegu i sušu i da će zemljoradnici koji su suncokret sejali bolje proći od onih koji imaju kukuruz i soju. Ali se spominje i to da težina roda neće biti ujednačena, već će vladati šarenilo po parcelama. U Banatu gde se najviše seje u odnosu na druge delove pokrajine zemljoradnici kažu da je svaka njiva priča za sebe i da će težina roda zavisiti od primene agrotehnike,kao što je to slučaj i kada su druge poljoprivredne kulture u pitanju. Ima njiva gde na oko suncokret dobro izgleda, ali ima i parcela gde po izgledu pogače ne obećava prinose. Dok ne počne žetva, teško je reči koliki bi prinos mogao biti ove godine. Medari su zadovoljni suncokretovom pašom, smatrajući je kao najbolju u odnosu na druge paše, pa bi po tim ocenama prinos trebao da bude prosečan i iznad toga. Ali na njivama ima suncokreta gde je pogača mala što je znak da nema puno zrna. Zemljoradnici ističu da kada se saberu troškovi od setve naovamo, kilogram zrna treba da bude 50 dinara bez PDV-a , ali samo pod uslovom da prinosi budu dve tone po hektaru. Ukoliko prinosi budu niži od dve tone po hektaru, a suncokret bude koštao ispod 50 dinara, poljoprivrednici će od uljarice, umesto zarade, imati čist gubitak .

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here