Srđan Verbić – U besplatnoj biblioteci treba da budu dela autora koji žele da im udžbenik bude tu

0
76

Mogućnost da udžbenici u digitalnom izdanju  budu besplatini, za šta se zalaže Fondacija ,,Alek Kavčić”, donela bi velike uštede kućnom budžetu roditelja školaraca, koji za ovu svrhu svake školske godine izdvajuju veliku svotu novca. Po pitanju autorskih prava vezanih za te udžbenike bivši ministar prosvete Srđan Verbić je rekao da u besplatnoj biblioteci ne treba da se nalaze dela autora koji ne žele da njihovi udžbenici budu tu.

Mediji i predstavnici pojedinih izdavačkih kuća naveli su da Fondacija Alek Kavčić krši autorska prava postavljajući na sajt udžbenike koji se mogu beskonačno umnožavati dok su prava otkupljena za samo određenu količinu udžbenika od Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Na takve izjave, Aleksandar Kavčić, profesor Karnegi Melon univerziteta i osnivač Fondacije „Alek Kavčić“ rekao je da ukoliko je Fondacija zaista prekršila autorska prava, on će u Americi biti uhapšen, jer Fondacija, pre svega, tamo posluje, a o autorskim pravima se itekako vodi računa. Upitali smo nekadašnjeg ministra prosvete Srđana Verbića da prokomentariše ove navode.

Aleksandar Kavčić, profesor Karnegi Melon univerziteta, sa željom da promeni i popravi u srpskom društvu ono što smatra osnovom društva a to je obrazovni sistem, fokus je usmerio na udžbenike i činjenicu da se oni u Srbiji plaćaju. On smatra da obrazovnom sistemu ne sme cilj da bude profit, već dostizanje punog potencijala svakog đaka. Zato obrazovanje mora da bude besplatno, a ne, kako je rekao, da jedan komplet udžbenika košta polovinu plate roditelja. Iz tog razloga, profesor Kavčić je osnovao Fondaciju “Alek Kavčić” i na sajtu Fondacije objavio besplatne udžbenike za đake u Srbiji. Najveći otpor projektu kačenja udžbenika na sajt Fondacije stigao je od privatnih izdavača. Profesor Ivan Perić, direktor razvoja izdavačke kuće „Klet”, rekao je za N1 da štampanje udžbenika košta i da Kavčićeva fondacija krši autorska prava, kao i da je fondacija ilegalno radila, jer su postavili Zavodove udžbenike bez odobrenja autora. Iz Zavoda za udžbenike za BBC na srpskom su izjavili da je Fondacija Aleksandra Kavčića kupila knjige od njih i da sve imaju licencu, što znači da prepreka za korišćenje nema u tom smislu.

Pozdravljajući ideju Fondacije da se đacima u Srbiji omoguće besplatni udžbenici, bivši ministar prosvete Srđan Verbić je rekao da u besplatnoj biblioteci treba da se nalaze samo dela autora koji žele da njihov udžbenik bude tamo, a da je i on dao svoj doprinos ovoj plemenitoj ideji prof. Kavčića, tako da i sam piše udžbenike koje će moći besplatno da koriste đaci u Srbiji preko sajta Fondacije ,,Alek Kavčić”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here