IPARD podsticaji – Finansiranje i objekata čija je izgradnja započeta

0
28

Četvrti javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva raspisan je 16. avgusta 2021. godine, sa rokom za podnošenje zahteva do 29. oktobra 2021. godine.

U okviru Javnog poziva za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva zainteresovani privredni subjekti (preduzetnici i mikro, mala i srednja privredna društva i zemljoradničke zadruge, upisani u RPG) mogu da konkurišu za investicije u izgradnju objekata, kao i nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije. Opredeljena sredstva u ovom Javnom pozivu iznose 3.000.780.714 dinara (oko 26 miliona evra). Visina podsticaja iznosi 50% ukupnih prihvatljivih troškova investicije, pri čemu se dodatnih 10% može ostvariti za investicije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari za investicije u preradu i marketing u sektoru mesa, jaja, grožđa, voća i povrća kreće se u iznosu od 10.000 do 1.000.000 evra, dok je u sektoru mleka ovaj iznos od 10.000 do 2.000.000 evra.

Značajna izmena pravilnika za meru 3 odnosi se na mogućnost realizacije već započete izgradnje objekta. Na ovaj način, potencijalnim korisnicima omogućeno je da kroz IPARD program ostvare podršku i investiraju u završetak prethodno započete izgradnje objekta, koja iz opravdanih razloga (npr. nedostatak sredstava) nije mogla biti završena. Podnosilac zahteva je u obavezi da dostavi privremenu situaciju sa građevinskom knjigom za izvedene radove ili nalaz ovlašćenog sudskog veštaka građevinske struke, koji sadrži podatke o utrošku radova i materijala za izvedene radove. Važna izmena ovog Pravilnika odnosi se i na dodatno pojašnjenje termina realizacija investicije.

Inače, u toku je javni poziv za IPARD podsticaje iz mere jedan, koja se odnosi na nabavku fizičke imovine poljoprivrednih gazdinstava. To je najveći poziv do sada, vredan 6,5 milijardi dinara, Poljoprivrednici, firme i zadruga podnose zahteve za sve  što povećava vrednost njihovog gazdinstva – objekte, protivgradne mreže, hladnjače, mehanizaciju, priključne mašine, skladišta za žitarice, plastenike, farme… Nakon raspisivanja poziva za preradu poljoprivrednih proizvoda iz mere tri, sledi otvaranje IPARD javnog poziva za investicije u seoski turizam kroz koji će, ako ne bude izmena u prvobitnom planu, biti podeljeno 1,7 milijardi dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here