Vučić ugostio Miroslava Jenču i Žan-Luja Falkonija

0
73

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas pomoćnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Miroslava Jenču uz poruku da su UN najznačajnija međunarodna organizacija od posebne važnosti za pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Nakon sastanka sa Jenčom predsednik Vučić primio je u oproštajnu posetu ambasadora Republike Francuske Žan-Luja Falkonija, kome je zahvalio za predanost jačanju srpsko-francuskih odnosa, pokazanu tokom boravka u Beogradu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas pomoćnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Miroslava Jenču, uz poruku da su UN najznačajnija međunarodna organizacija od posebne važnosti za pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, te da će se naša zemlja uvek dosledno zalagati za poštovanje principa međunarodnog prava i rezolucija Saveta bezbednosti. Predsednik Vučić je naglasio značaj prisustva UNMIK kao garanta statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji na osnovu Rezolucije 1244. Dvojica sagovornika su razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu i saglasili se da su Srbija i UN partneri u očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Predsednik Vučić je rekao da Beograd ostaje posvećen nastavku dijaloga sa Prištinom i pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. Pomoćnik generalnog sekretara UN Jenča je preneo da svetska organizacija ceni angažovanje Srbije u mirovnim operacijama UN, kao veliki doprinos očuvanju mira i bezbednosti u svetu. Predsednik Vučić je najavio da će Srbija razmotriti mogućnost povećanja tog angažovanja. Dvojica sagovornika su se, takođe, saglasili da je i aktuelna pandemija pokazala da su svetu neophodne snažne Ujedinjene nacije kako bi zajednički odgovorili na izazove. Zvaničnik UN je ovom prilikom, takođe, istakao primetan ekonomski napredak Srbije, posebno razvoj saobraćajne infrastrukture.

Nakon sastanka sa Miroslavom Jenčom predsednik Vučić primio je u oproštajnu posetu ambasadora Republike Francuske Žan-Luja Falkonija, kome je zahvalio za predanost jačanju srpsko-francuskih odnosa, pokazanu tokom boravka u Beogradu. Predsednik Vučić i ambasador Falkoni su se saglasili da Srbija i Francuska stalno potvrđuju opredeljenje da, na osnovu postojanog prijateljstva i dogovorenog strateškog partnerstva, unapređuju političku i ekonomsku saradnju, kao i saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, što se odražava i kroz broj potpisanih bilateralnih dokumenata i postignutih dogovora. Predsednik Vučić dodao je da Francuska uvek može da računa na Srbiju kao iskrenog prijatelja i pouzdanog saveznika. On je izrazio zahvalnost predsedniku Makronu za lični doprinos jačanju srpsko-francuskih veza, istakavši značaj zajedničkih projekata za ekonomski napredak naše zemlje. Predsednik Vučić je naglasio da je, imajući u vidu ugled i uticaj Francuske u okvirima evropske i svetske politike, pažnja, koju predsednik Makron iskazuje za Srbiju, od najvećeg značaja. On je istovremeno izrazio nadu da ćemo i u budućnosti imati aktivnu podršku Francuske u evropskim integracijama i drugim značajnim pitanjima. Predsednik Vučić je ambasadoru Falkoniju poželeo mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti, koju preuzima u Parizu. Ambasador Falkoni je rekao da će ostati privržen razvoju srpsko-francuskih odnosa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here