Zoran Buljugić – Peter Handke je ranije trebalo da dobije Orden Karađorđeve zvezde

0
93

Pozdravljajući dodelu Ordena Karađorđeve zvezde prvog stepena nobelovcu Peteru Handkeu, Zoran Buljugić je rekao da je Handke veliki pisac i “izuzetna moralna veličina” te da je i ranije trebalo da dobije orden zbog podrške koju pruža Srbiji, uprkos neprijatnostima koje je doživeo zbog toga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je austrijskom piscu Peteru Handkeu Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena i zahvalio mu za sve što čini za Srbiju. Vučić je rekao da je srpski narod srećan što u svoje prijatelje ubraja i Handkea. Još 2015. godine, odlukom gradske Skupštine, ovaj pisac koji neretko iznosi svoje prosrpske stavove u svetu, proglašen je za počasnog građanina Beograda, kako je tada navedeno zbog promovisanja Beograda i podrške u teškim vremenima. Upitali smo Zorana Buljugića da prokomentariše odlikovanje Handkea od strane predsednika Vučića.

Austrijski nobelovac Peter Handke koji je odlikovan za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i njenih građana u oblasti javnih i kulturnih delatnosti kao i ličnom istrajavanju u beskompromisnoj odgovornosti prema istini, na dodeli odlikovanja je kazao da nije bio spreman na dobijanje ovako značajnog ordena od Republike Srbije i istakao da kada god pomisli na Srbiju, uvek misli na Belog Anđela, ikonu iz manastira Mileševa. Handke je rekao da ima kopiju te ikone i da ga Beli Anđeo redovno dočekuje u njegovom domu, te da je zahvalan Belom Anđelu, a i Srbiji na dodeljenom Ordenu. Komentarišući dodelu ovog visokog priznanja austrijskom piscu i nobelovcu, profesor ruskog jezika Zoran Buljugić je rekao da pozdravlja ovu odluku jer je odlikovanje uručeno velikom piscu koji je ,,izuzetna moralna veličina” i koji je zbog svoje podrške Srbiji “imao veliki broj neprijatnosti ali je ipak ostao uz nas”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here