Vojvodina pomaže razvoj organske proizvodnje

0
71

Resorni pokrajinski sekretarijat odlučio je da posveti veću pažnju razvoju organske proizvodnje, koja je isplativa, zdrava i popularnija u celom svetu.

U okviru 88. Međunarodnog sajma poljoprivrede, održana je diskusija posvećena formiranju radne grupe za unapređenje mera podrške za razvoj organske proizvodnje u AP Vojvodini.

Učesnike diskusije pozdravio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, koji je ukazao na značaj organske proizvodnje u funkciji ekonomskog jačanja porodičnih firmi i veće uposlenosti.

Resorni sekretar je izrazio zadovoljstvo zbog formiranja radne grupe koja će uticati na brži razvoj organske proizvodnje uz mere i subvencije resornog sekretarijata. On je naglasio da ovaj vid poljoprivrede može značajno doprineti razvoju ruralnih područja, a time i poljoprivrede uopšte. Naveo je značaj stalnog prisustva ljudskog faktora u njenom razvoju, kao i uloge koja pripada inovaciji.

– Treba imati na umu da ono što je dobro za čoveka dobro je i za prirodu. Raznolikost proizvodnje i proizvoda, multifunkcionalnost – (poljoprivredni i nepoljoprivredni organski poslovi i usluge) – omogućuju da se ostvari cilj organske proizvodnje – ekološka, ekonomska i socijalna dobit, očuvanje biodiverziteta u funkciji održivog razvoja za nas i buduće generacije, zaključio je Božić.

U diskusiji je učestvovao i pomoćnik pokrajinskog sekretara Mladen Petreš. Učesnici diskusije osvrnuli su se na stanje u organskoj poljoprivredi, mogućnostima za unapređnje postojećih i razvoj novih mera usmerenih prema proizvođačima u sistemu organske poljoprivrede, koje su u nadležnosti Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Dogovoreno je da novoformirana radna grupa prvi formalni sastanak održi polovinom oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here