Vinko Pandurević – Uslovi boravka u Hagu nisu uticali na pogoršanje zdravlja Ratka Mladića

0
143

Vinko Pandurević, bivši oficir vojske Republike Srpske rekao je da je Ratko Mladić čovek u godinama koji je još kada je stigao u Hag imao brojne zdravstvene probleme, te smatra da na pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja nije uticala zdravstvena zaštita koja mu je pružana u zatvorskoj jedinici.

Rusija je zatražila nezivisnu medicinsku ekspertizu bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, prenose RIA Novosti. Upitali smo bivšeg oficira Vojske Republike Srpske generala Vinka Pandurevića da li je tretman Mladića u Hagu mogao da ugrozi njegovo zdravlje.

Zamenik ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Genadij Kuzmin na sednici Saveta bezbednosti, rekao je da je do Rusije došla informacija o nezadovoljavajućem zdravstvenom stanju Mladića i o njegovoj rehabilitaciji posle operacije. Tom prilikom, on je dodao da potpuni, nezavisni medicinski pregled, nije bio sproveden, te da Rusija izričito zahteva da se takav pregled obavi. Kuzmin je ocenio da Haški tribunal nije institut za pomirenje u različitom balkanskom društvu, a uzrok tome je deficit pravičnosti u donošenju odluka, napadi na jednu stranu konflikta ne pravnim, već političkim sredstvima i prećutkivanje grehova drugih. Razmatrajući zdravtsvenu negu koju je general Mladić imao u zatvorskoj jedinici, Vinko Pandurević, bivši oficir vojske Republike Srpske, izjavio je da ne smatra da je ova nega bila loša, ali da je postaojala i mogućnost da se Mladić pošalje van zatvorske jedinice na lečenje, pa da se kasnije vrati. ipak, on je naglasio da je general Mladić čovek koji je u godinama i koji je i došao sa dosta zdravstvenih problema, a koji su sanirani u onoj meri u kojoj je bilo potrebno da on neometano bude prisutan u toku suđenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here