Vučić – Pomen streljanim u Šumaricama

0
70

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas molebanu u Šumaricama u Kragujevcu. Pomen stradalima služio je episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom, a nakon toga predsednik Vučić položio je venac kod spomenika, podignutom na mestu gde su 21. oktobra 1941. godine nemačke okupacione snage streljale đake i profesore kragujevačke gimnazije.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predvodio je danas u Spomen-parku “Kragujevački oktobar” u Šumaricama državnu ceremoniju povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu i 80-godišnjice masovnog streljanja civila u Kragujevcu.

Vučić je nakon pomena stradalima, koji je služio episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom, položio venac kod spomenika “V3”, podignutog na mestu gde su 21. oktobra 1941. godine nemačke okupacione snage streljale đake i profesore kragujevačke gimnazije. Vence su položili i ministri u Vladi Srbije, predstavnici Skupštine Srbije, Vojske Srbije, verskih zajednica, Grada Kragujevca, SUBNOR-a, kao i učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije.

Obeležavanju su prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, bivši predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, kao i brojni građani.

Ceremoniji su prisustvovali i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, potpredsednica Bundestaga Klaudija Rot, predstavnici ambasada Poljske, Slovačke, Austrije, Francuske, Belorusije, Palestine, Kazastana.

U Kragujevcu je održan i tradicionalni “Veliki školski čas” u znak sećanja na stradanje civila u Kragujevcu, koje se smatra jednim od najvećih zločina nacista u Drugom svetskom ratu. Masovno streljanje civila vršeno je 19, 20. i 21. oktobra kao odmazda za 10 ubijenih i 26 ranjenih nemačkih vojnika posle sukoba sa partizanima i četnicima na putu između Kragujevca i Gornjeg Milanovca.

Na “Velikom školskom času” izvedena je poema “Crni dan” Duška Radovića. “Veliki školski čas” u Šumaricama se održava od 1957. godine, a od 1961. godine obeležava se kod Spomenika streljanim đacima i profesorima, koji je te godine i otkriven.

U spomen na žrtve streljanja čitav prostor Šumarica je 1953. godine pretvoren u spomen-park, a memorijalni kompleks obuhvata površinu od 352 hektara, na kojoj se nalazi 30 masovnih grobnica. U okviru kompleksa nalazi se deset spomenika koji su podignuti na humkama streljanih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here