Mali – Isplata subvencija za novi model fiskalizacije

0
62

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali potvrdio je da je danas počela isplata subvencija za prelazak na novi model fiskalizacije, odnosno za zamenu fiskalnih kasa obveznicima koji su se prijavili za subvencije.

Povodom početka isplate subvencija za novi model fiskalizacije obveznicima koji su se prijavili za subvencije, Mali je podsetio da je država obećala da će snositi sve troškove, što podrazumeva 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, uz napomenu da prijavljivanje traje do kraja januara, preko portala Poreske uprave.

Novac su danas dobili obveznici koji su se prijavili do petka, a subvencije će nastaviti da se isplaćuju svake nedelje, poručio je Mali i objasnio da je ova isplata predviđena za pokrivanje troškova za nabavku novih fiskalnih uređaja, za novi sistem koji je fleksibilan, a fiskalni uređaj može biti i mobilni telefon i tablet.  Ministar je naveo da je Privredna komora Srbije procenila da na ovaj način privreda može da uštedi približno 10 miliona evra godišnje. Svaki kupac će moći da proveri račun koji dobije preko QR koda, što otvara mogućnost da i sami građani pomognu u suzbijanju sive ekonomije. Uz e-fakture od sledeće godine, e-otpremnice koje počinju da se primenjuju 2023. godine, ovaj sistem će umnogome pomoći u borbi protiv sive ekonomije, jer će biti gotovo nemoguće poslovati nelegalno.

Mali se osvrnuo i na osam milijardi evra koje je prošle i ove godine država opredelila za privredu i građane kako bi pomogla u sprečavanju posledica pandemije koronavirusa. On je rekao da je posledica ogromnog ulaganja novca u podršku privredi i građanima zadržavanje proizvodnih kapaciteta, očuvanje radnih mesta, ali i smanjenje projektovanog deficita na 4,9 odsto, dok će nam javni dug na kraju godine biti 58,2 odsto.

Ministar je podsetio da će u okviru trećeg paketa pomoći svim punoletnim građanima biti isplaćeno po 30 evra. Penzioneri će dobiti tu pomoć 1. novembra, a ostalim građanima  će biti uplaćena u naredna dva dana. Mali je istakao da je rebalansom budžeta predviđena i isplata dodatnih 20 evra u decembru, za šta se prijave otvaraju 15. novembra, kako bi se na taj način dala šansa i onim građanima koji se nisu prijavili ili koji su u međuvremenu postali punoletni, dobili prebivalište ili ličnu kartu. Prijavljeni građani i penzioneri pomoć će dobiti automatski, bez prijavljivanja.

Pored rebalansa budžeta, koji će se sutra naći pred poslanicima, Mali je najavio da će sledeće nedelje na Vladi biti budžet za narednu godinu. On je podsetio na to da je u septembru doneta odluka da minimalna zarada bude uvećana od 1. januara za 9,4 odsto, odnosno da bude veća od 35.000 dinara, što je dvostruko više nego pre samo deset godina. Prema njegovim rečima, jasno je da je životni standard građana veći, a mi smo na dobrom putu da ostvarimo cilj planiran projektom „Srbija 2025“, koji predviđa da prosečna penzija do 2025. godine bude od 420 do 430 evra, a prosečna plata 900 evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here