Vučić – Sastanak povodom inicijative Open Balkan

0
134

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas u Palati Srbija predsednika Vlade Republike Albanije Edija Ramu i zamenika predsednika Vlade Republike Severne Makedonije zaduženog za evropska pitanja Nikolu Dimitrova, sa kojima je imao više sastanaka u okviru inicijative za saradnju pod nazivom Open Balkan.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas u Palati Srbija predsednika Vlade Republike Albanije Edija Ramu i zamenika predsednika Vlade Republike Severne Makedonije zaduženog za evropska pitanja Nikolu Dimitrova. Trojica zvaničnika razgovarali su sa predstavnicima kompanija iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, nakon čega su se sastali i sa predstavnicima Atlantskog saveta. Predsednik Vučić je preneo da je na sastanku dogovoreno formiranje Implementacionog saveta čiji će zadatak biti da koordinira dogovoreno, jer je zaključeno da mnoge stvari koje su postignute na političkom nivou nisu uvek bile sprovođene na terenu.

Predsednik Vlade Republike Albanije Edi Rama izjavio je da su u fokusu inicijative privrednici, poljoprivrednici, distributeri, radnici, studenti i akademski građani. On je istakao da je suština inicijative kako da naše ekonomije i tržišta zajedno rastu, pošto pojedinačno ostaju mala, kao i kako da ceo region ima veći priliv direktnih stranih investicija.

Zamenik predsednika Vlade Republike Severne Makedonije Nikola Dimitrov istakao je da je regionalna saradnja mudar, pravi i evropski izbor, kao i da je solidarnost osnov za buduću integraciju, što znači da moramo da se brinemo jedni o drugima kao što se brinemo o samima sebi.

Predsednik Vučić je naveo da je dogovoren nesmetan tranzit između zemalja, da bi se omogućili brži rast i viša stopa razvoja, jer sve tri države zaostaju za razvijenim zemljama i najavio da će krajem decembra u Tirani biti održan naredni sastanak na kojem će biti potpisan i Memorandum o razumevaju po pitanju radnih dozvola, jer je to jedini način da se radnici zadrže u regionu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here