Dejan Žujović – Idemo ka tome da nas zatvore kao rezervat

0
130

Komentarišući izjave virusologa da su vakcinacija i poštovanje antikovid mera ključne za suzbijanje epidemije, pulmolog dr Dejan Žujović je rekao da će cela ova situacija dugo trajati i da sve ide ka tome da nas zatvore kao rezervat.

Dok virusolozi smatraju da nema razloga za paniku od dolaska delta soja korona virusa u Srbiju, ali da su nastavak imunizacije i poštovanje postojećih mera i dalje ključni za obuzdavanje epidemije, epidemiolozi ističu da će uz ovakvu tendenciju broja obolelih naša zemlja uskoro imati ogroman broj zaraženih. Pitali smo dr Dejana Žujovića da li se mogu davati prognoze budući da je reč o mutiranom virusu.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je početkom jula, da je novi tip korona virusa registrovan u Srbiji, ali da nema razloga za paniku od dolaska delta soja u našu zemlju. Saznanje o novom soju virusa donelo je i pitanja koliko je zarazan, u kom obimu su vakcine delotvorne i da li bi odgovor na mutiranu varijantu COVID-19, trebalo da budu i oštrije mere.  Virusolozi napominju da se delta tip brže prenosi i zarazniji je od dosadašnjeg jer inficirana osoba može da prenese bolest na pet zdravih, dok je do sada taj odnos bio jedan na tri. Kod ovog soja klinička slika najčešće je kao u slučaju teške prehlade i u  tom smislu se razlikuje od prethodne varijante, mada osobe koje su sklone infekciji mogu da razviju i teške forme kovida, ističu virusolozi. Prema rečima doktora Dejana Žujovića, svaki virus mutira ali problem nastaje u onim državama koje ne rešavaju problem na adekvatan način, tako da se može desiti, kako je rekao, da cela ova situacija potraje još dugo i da zbog ovakvog odnosa prema ovom virusu ,,idemo ka tome da nas zatvore kao rezervat.“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here