Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, koji je u ponedeljak u Beču razgovarao sa Kurtijem o trenutnoj situaciji i napretku dijaloga koji pomaže EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom. Vučić i Lajčak sastali su se u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu. Lajčakova poseta Beogradu, a zatim i Prištini, dolazi nakon debate Saveta EU o dijalogu, ali i nakon još jedne neuspešne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu. Lajčak će pokušati da proceni mogućnosti za napredak u dijalogu i svrsishodan sastanak Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija do kraja ove godine i preneti poruku šta EU i zemlje članice očekuju od nastavka razgovora o normalizaciji odnosa dve strane.

Lajčak je u ponedeljak u Beču razgovarao sa Kurtijem o trenutnoj situaciji i napretku dijaloga koji pomaže EU. – Imali smo detaljan razgovor o stranju i daljim koracima u dijalogu kome posrduje EU – napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Ministri EU pozvali su prošle nedelje Beograd i Prištinu na „konstruktivan angažman“ i postizanje „pozitivnih rezultata“ uz insitiranje na „primeni još neispunjenih obaveza iz dijaloga“. Šef diplomatije EU Žozep Borelj tom prilikom je pozvao Vučića i Kurtija na „sastanak na visokom političkom nivou pre kraja godine“.