Mi stariji treba da se vakcinišemo i preuzmemo na sebe odgovornost kako bismo sprečili širenje korona virusa i na taj način zaštitili decu, jer kad virus ne cirkuliše u okolini, on nema odakle da dođe u školu, izjavio je dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Nakon dramatičnih upozorenja lekara da je sve više dece i mladih zaraženo virusom korona, da mnogi imaju teže forme bolesti i da je prelazak na onlajn nastavu neizbežan, došla je odluka Tima za škole da najveći broj obrazovnih ustanova u Srbiji nastavlja sa redovnom nastavom. Koliko se virus zaista širi u školama i da li je moguće očekivati od dece u potpunosti odgovorno ponašanje, držanje distance i nošenje maski čak i na odmorima, te sprečavanje prenošenja virusa ukućanima, pitali smo predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, doktora Radeta Panića.

Broj zaražene dece, ali i nastavnika u školama svakodnevno se prati i dok se broj zaraženih đaka objavljuje, javnost nema uvid koliko je nastavnika pozitivno na kovid 19. Kako bi se sprečilo širenje virusa, škole su dobile jasne instrukcije kada odeljenja prelaze na onlajn nastavu. Dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije smatra da deci treba da se obezbedi da i dalje imaju uobičajen život, ali da odrasli moraju na sebe da preuzmu odgovornost tako što će se vakcinisati i pridržavati epidemioloških mera i na taj način sprečiti cirkulisanje virusa u prostoru.