Dejan Žujović o sprečavanju daljeg širenja epidemije kovid-19

0
119

Doktor Dejan Žujović je izjavio da bi prva mera koju bi on doneo u cilju sprečavanja širenja korona virusa bila da raspusti Krizni štab, a da bi rukovođenje celom situacijom trebalo poveriti Komisiji za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, kako je i predviđeno zakonskim propisima.

U situaciji kada se zbog epidemije covid-19  broj zaraženih i umrlih od posledica koronavirusa ne smanjuje, prema  mišljenju mnogih Krizni štab snosi najveću odgovornost za ovakvo stanje. Da se sve ovo ne bi dešavalo, neophodno je bilo još pre više od mesec dana uvesti strožije protivepidemiološke mere koje ne bi dovele do velike eskalacije zaražavanja, kao što je sada slučaj. Pitali smo doktora Dejana Žujovića koje odluke bi on doneo u cilju sprečavanja širenja pandemije korona virusa da je angažovan u Kriznom štabu.

Na snazi su trenutno protivepidemiološke mere koje se odnose na obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, zatim održavanje distance, kao i dozvoljena okupljanja do 500 ljudi. Kovid propusnice u ugostiteljskim objektima, kafanama, restoranima i kafićima uvedene su 23. oktobra, a kazne za nepoštovanje mera kreću se od 5.000 do 300.000 dinara. Početkom novembra Krizni štab je odlučio da se propusnice uvedu od 20 sati, a da osim ugostiteljskih objekata budu obavezne i za kladionice. Nadležni tvrde da je produženje jesenjeg raspusta i uvođenje kovid propusnica dalo rezultate i da je epidemiološka situacija bolja ali napominju da ne sme biti opuštanja.

Komentarišući protivepidemiološke mere Kriznog štaba i njegove odluke tokom pandemije koronavirusa, doktor Dejan Žujović je izjavio da je njegovo mišljenje da Krizni štab treba raspustiti a sve nadležnosti za vođenje ove situacije poveriti, kako je propisano zakonom, Komisiji za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti koja bi bila sastavljena od lekara adekvatne stručnosti i specijalizacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here