Sastanak ministra Stefanovića sa admiralom Robertom Burkom

0
81

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se danas sa komandantom NATO Združenih snaga Napulj admiralom Robertom Burkom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se danas sa komandantom NATO Združenih snaga Napulj admiralom Robertom Burkom i tom prilikom izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa  Komandom združenih snaga Napulj, ocenjujući da Republika Srbija sarađuje sa svim partnerima na krajnje transparentan način. Ministar je istakao dobru saradnju KFOR-a i Vojske Srbije, ali i izrazio zabrinutost za bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zbog jednostranih poteza privremenih prištinskih institucija. On je podsetio da je KFOR, čije je delovanje u nadležnosti Komanda združenih snaga Napulj, prema Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 i Vojnotehničkom sporazumu, ključni garant bezbednosti na Kosovu i Metohiji, čije se nadležnosti ne mogu prenositi. Admiral Burk istakao je da NATO visoko ceni svoje partnerstvo sa Srbijom i i dostignuti nivo komunikacije Vojske Srbije sa KFOR. On je iskazao spremnost za nastavak zajedničkog rada na bezbednosti i stabilnosti u regionu i naglasio da Srbija određuje dinamiku, opseg, intezitet i fokus saradnje sa NATO. Ministar Stefanović je naveo da Srbija aktivno učestvuje u aktivnostima pod okriljem Programa Partnerstvo za mir NATO, čiji je deo već 15 godina, i da je veoma zadovoljna postignutim rezultatima.

Ministar i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas popodne i ceremoniji primopredaje dužnosti šefa NATO Vojne kancelarije za vezu u Beogradu između brigadnog generala Tomazo Vitalea i brigadnog generala Antonela Zanitija, kojoj je prisustvovao i komandant Združenih snaga Napulj admiral Burk. Ministar Stefanović zahvalio se brigadnom generalu Tomazu Vitaleu na njegovom angažovanju i razumevanju osetljivosti dužnosti, koju je obavljao u Beogradu, a koji su imali veliki značaj u pogledu izgradnje poverenja u našim odnosima, što, kako je rekao, s obzirom na istoriju naših odnosa, svakako nije lak zadatak. Poželevši uspeh na novoj dužnosti generalu Zanitiju, istakao je da je uveren da i novi šef Vojne kancelarije razume svu osetljivost odnosa Republike Srbije sa NATO i pozvao ga da se sva pitanja od zajedničkog interesa rešavaju na najbrži mogući način i uz uzajamno uvažavanje, otvoren i iskren dijalog, jer se, kako je rekao, samo tako može graditi sigurna budućnost na prostoru u kojem živimo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here