Uvoz azotnog đubriva i bezvodnog amonijaka neće se cariniti

0
138

Uvoz azotnog đubriva i bezvodnog amonijaka neće se cariniti narednih 6 meseci kako bi se stabilizovalo domaće tržište i obezbedile dovoljne količine ovih proizvoda neophodnih za setvu i razvoj poljoprivrede.

Vlada Srbije usvojila je Odluku o izmenama Odluke o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe od plaćanja carinskih dažbina u 2022. godini među kojima su azotna đubriva i bezvodni amonijak. Izmena odluke je u primeni od 22. januara 2022. godine. U Udruženju za hemijsku industriju PKS smatraju da je odlična vest što je usvojena ova inicijativa privrede, jer na tržištu Srbije trenutno ne postoji dovoljna količina azotnih đubriva koja se koriste tokom setve. Ovom merom, kako su rekli, biće omogućen bescarinski uvoz i olakšano snabdevanje poljoprivrednika. Na svetskom tržištu vlada nestašica mineralnih đubriva, a zavisnost od uvoza može se sprečiti samo ukoliko domaća proizvodnja brže raste od povećanja potrošnje đubriva. Konkurencija će poljoprivredi obezbediti „najjeftinije, najkvalitetnije i redovno snabdevanje“.

U Srbiji postoje tri proizvođača mineralnih đubriva, Eliksir Prahovo,  Eliksir Zorka i PROMIST. Godišnja proizvodnja dostiže oko 550.000 tona NPK đubriva i između 30.000 i 50.000 tona UAN đubriva. Srbija u proseku uvozi 450.000 do 500.000 tona azotnih đubriva i 200.000 do 250.000 tona NPK đubriva najviše iz Ruske Federacije, Austrije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske.

Inače, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je obezbeđeno đubrivo za predstojeću setvu, kao i da će u naredne tri nedelje biti dodatnih količina, čime će Srbija ukupno imati 400.000 tona veštačkog đubriva. Nedimović je u izjavi za javnost naveo da će uree biti dovoljno i potpuno u skladu sa potrebama Srbije za predstojeću setvu, da su količine đubriva NPK takođe apsolutno zadovoljene, te da poljoprivrednici u tom smislu nemaju razloga za zabrinutost. Prema njegovim rečima, uprkos velikim problemima kako u transportu, tako i samoj proizvodnji đubriva na međunarodnom tržištu, Srbija je uspela da obezbedi potrebne količine, za razliku da mnogih zemalja, posebno onih u okruženju. On je, povodom skoka cene inputa u ratarskoj proizvodnji, najavio i dve konkretne mere podrške. Prva mera odnosi se na beskamatne kredite kod poslovnih banaka za poljoprivrednike, sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom do godinu dana, dok se druga mera odnosi na ukidanje carina od 10 odsto za nabavku đubriva sa tržišta trećih zemalja (zemlje sa kojima Srbija nema sporazume o slobodnoj trgovini, poput onih koje ima sa EU i Ruskom Federacijom), objasnio je Nedimović. Iako je cena inputa skočila i do 50 odsto, kako je istakao, važna je činjenica i da je konačna cena proizvoda, poput pšenice, poskupela do 90 odsto, što apsolutno ostavlja značajan prostor za zaradu poljoprivrednika.

Potpredsednik Vlade je napomenuo da je pored toga najavljena i vanredna kontrola uvezenog đubriva i njegovog kvaliteta, kako se u ovoj situaciji ne bi došlo do bilo kakve vrste zloupotreba i nanošenja štete poljoprivrednicima. Nedimović je dodao da se u svakom slučaju, u narednih mesec dana očekuje stabilizacija tržišta i snižavanje cena đubriva, izrazivši uverenje da će se i ova sezona završiti dobro, ali i značajno bolje nego u drugim zemljama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here