Kobasicijada u Belom Blatu 5. i 6. februara

0
272

Iz dvogodišnjeg sna na svetlo dana izašao je Janko, maskota i zaštitni znak manifestacije “Beloblatska kobasica”, koja će biti održana u Belom Blatu 5. i 6. februara. Doteran i svečano obučen, kako i dolikuje beloblatskom Lali, ali i opasan kobasicama, Janko svojim širokim osmehom najavljuje važan događaj.

Tradicionalna, osma po redu manifestacija “Beloblatska kobasica” nakon dve godine biće održana 5.-6. februara u Belom Blatu. Organizatori su odlučili da program manifestacije podele na dva dana. Razlozi su ravnomerno raspoređivanje broja posetilaca zbog trenutne epidemiološke situacije i smanjenje gužvi i kolapsa u saobraćaju na prilaznim putevima ka Belom Blatu, koje je bilo izražena prethodnih godina.

Prvog dana manifestacije biće upriličeno svojevrsno takmičenje u svinjokolju na starinski način baš kako se radilo nekada u ovom delu Vojvodine. Domaćini će gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu sa belim lukom, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače. Sudijski žiri će posebno nagraditi najbolje ekipe a ocenjivaće se kvalitet obrade mesa i pripremljenih specijaliteta.

U nedelju, drugog dana, centralni događaj je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica. Pored toga, biće organizovane prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje. Gostima će biti ponuđeni i rakije, vina, sirevi, slatkiša, med, proizvodi starih zanata i rukotvorine.

Bogat kulturno umetnički i muzički program odvijaće se na centralnoj bini u velikom party šatoru posebno uređenom za ovu priliku. Goste će prvog dana zabavljati popularna grupa “Apsolutno romantično”, dok će drugog dana nastupati TS “Duša Balkanska” i rok sastav “Nostradamus”.

Festival oba dana počinje u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi i traje do 20 časova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here