Božidar Delić – Srbija nije trebala da uvede sankcije Belorusiji

0
143

Evropska unija je 21. juna prošle godine uvela sankcije Belorusiji koje je podržala i Srbija. General u penziji Božidar Delić je izjavio da nije bilo u interesu Srbije da uvede sankcije Belorusiji i da ovo što je urađeno je uradila srpska vlast a ne srpski narod.

Krajem prošle godine general Božidar Delić sastao se sa Njegovom ekselencijom ambasadorom Belorusije u Beogradu Valerijom Briljovom povodom sankcija Evropske unije protiv Belorusije, kojima se pored Albanije i Severne Makedonije pridružila i Srbija. On je u razgovoru sa beloruskim ambasadorom istakao da Srbi pamte nesebičnu pomoć Belorusije u trenucima kada nam je bilo najteže i zamolio ga da prenese predsedniku Lukašenku da mu želi dobro zdravlje i da istraje u borbi za svoju zemlju jer je njegova borba važna i za Srbiju i svet. Generala Delića smo pitali kako komentariše uvođenje sankcija Belorusiji od strane Srbije i da li bi ono moglo da ima određene političke posledice u budućnosti.

Odnosi Belorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali posle predsedničkih izbora u zemlji, koji su održani u avgustu 2020. godine, na kojima je Aleksandar Lukašenko pobedio po šesti put. Evropska unija je 21. juna prošle godine uvela sankcije Belorusiji koje je podržala i Srbija te se zajedno sa Švajcarskom i Lihtenštajnom našla na spisku zemalja koje nisu članice EU, ali podležu kontrasankcijama Belorusije.

General u penziji Božidar Delić je izjavio da nije bilo u interesu Srbije da uvede sankcije Belorusiji i da ovo što je urađeno je uradila srpska vlast a ne srpski narod.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here