Zlatko Kokanović o povlačenju Rio Tinta iz Podrinja

0
105

Stručnjaci, među kojima su i akademici SANU, u više navrata su upozoravali da bi posledice otvaranja rudnika litijuma mogle da budu devastirajuće ne samo za region oko Loznice nego za mnogo veći teren. Nedavni rezultati analize terena nizvodno od lokacije na kojoj je Rio Tinto obavljao istražna bušenja pokazali su da je koncentracija toksičnih kancerogenih metala povećana u reci Jadar od tri do sedamnaest puta.

Vlada Republike Srbije ukinula je sve dogovore sa Rio Tintom, izbacila ih iz prostornog plana, a premijerka Ana Brnabić više puta je insistirala da je “stavljena tačka” na tu priču. Održan je i sastanak sa meštanima, a ekološki aktvisti preuzeli su iz Vlade Srbije kompletnu dokumentaciju koja sadrži sve potencijalne ugovore i dogovore. Zlatka Kokanovića iz udruženja „Ne damo Jadar“ pitali smo kako je zadovoljan ovom odlukom i da li je to ono za šta su se članovi njegovog udruženja borili godinama.

Povećana koncentracija litijuma, bora i arsena u reci Jadar, otkrivena u uzorku uzetom 20 kilometara nizvodno od rudne zone, otvorila je pitanje kvaliteta podzemnih voda iz kojih se meštani  Podrinja snabdevaju vodom za piće. Nedavni rezultati analize terena nizvodno od lokacije na kojoj je Rio Tinto obavljao istražna bušenja pokazali su da je koncentracija toksičnih kancerogenih metala povećena u reci Jadar od tri do sedamnaest puta.

Dragana Đorđević, naučna savetnica u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM) Univerziteta u Beogradu, je rekla da je ovo naučno ispitivanje pokazalo da je već sada došlo do ugrožavanja životne sredine, što prema njenoj oceni u fazi istraživanja rudnog potencijala, nikako ne bi smelo da se dogodi. Suština je da se pokvario kvalitet rečne vode Jadra a toksične vode nastavljaju da izbijaju, jer su brojne bušotine probile nepropusni sloj koji ih je držao. Đorđević je dodala da je ovim istraživanjem dokazano da postoji opasnost da će u budućnosti, ako se tu otvori rudnik, degradirati podzemne i površinske vode, a kako je rekla, “tamo gde curi ta voda, nema ničega, sve je sprženo”.

Inače, stručnjaci, među kojima su i akademici SANU, u više navrata su upozoravali da bi posledice otvaranja rudnika litijuma mogle da budu devastirajuće ne samo za region oko Loznice nego za mnogo veći teren.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here