Ministar Vulin na predstavlјanju vatrogasnih vozila domaće proizvodnje

0
523

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je danas predstavljanju tri prototipa vatrogasnih vozila domaće proizvodnje u novootvorenoj vatrogasnoj stanici na Novom Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas, povodom predstavljanja tri prototipa vatrogasnih vozila domaće proizvodnje u novootvorenoj vatrogasnoj stanici na Novom Beogradu, da je to dokaz da možemo da napravimo vozila koja ne zaostaju za svetskim trendovima.

Vulin je istakao da je ponosan na to što su ta vozila po prvi put proizvedena u Srbiji, i to u kompanijama „Zastava tervo“ iz Kragujevca i „FAP“ iz Priboja, dodavši da ćemo do avgusta imati još dva prototipa, koja će proizvesti ove srpske kompanije. On je, najavljujući nova ulaganja u Sektor za vanredne situacije, ocenio da će ova vozila domaće proizvodnje, uz sva ostala ulaganja, doprineti brzom i efikasnom odgovoru na sve vanredne situacije, kako u urbanim, tako i u nepristupačnim sredinama.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je da su pripadnici tog sektora svakodnevno boravili u fabrikama „FAP“ i „Zastava tervo“, gde su svojim stručnim savetima doprineli izradi prvih srpskih vatrogasnih kamiona. Sektor za vanredne situacije je od danas bogatiji za vozila koja je proizvela kompanija „FAP“, i to za navalno vatrogasno vozilo za gašenje požara u urbanim uslovima, snabdeveno sa rezervoarom od 5.000 litara vode i 200 litara penila, kao i pumpom srednjeg i visokog pritiska.

Vatrogasci će koristiti i vozila koja je proizvela kompanija „Zastava tervo“, i to malo navalno vatrogasno vozilo za gašenje stambenih objekata u uskim ulicama, sa rezervoarom od 1.500 litara i pumpom srednjeg i visokog pritiska. Takođe, u upotrebi će biti vatrogasno vozilo specijalizovano za gašenje požara na otvorenom prostoru i nepristupačnom terenu, sa modularnom pumpom i modulom na kojem se nalazi rezervoar za 1.000 litara vode, 20 litara penila, klipnom pumpom visokog pritiska i eksternom pumpom srednjeg pritiska.

„FAP“ će do kraja jula isporučiti i vatrogasnu auto-cisternu sa rezervoarom od 7.000 litara vode i 300 litara penila, a „Zastava tervo“ za potrebe Sektora za vanredne situacije teretno vatrogasno-spasilačko vozilo sa stabilnom pumpom za gašenje požara na otvorenom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here