Milan St. Protić – Obaveštajne službe Rusije i Srbije formirane su po istom modelu

0
244

Istoričar Milan St.Protić je naglasio da su obaveštajne službe Rusije i Srbije “modelirane po sovjetskom uzoru”, kao i da aktuelni predsednik Ruske Federacije ”vuče poreklo iz tih službi”.

Nakon intervjua koji je za dnevni list “Nova” dao ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza, u kom je rekao da su on i njegove kolege praćeni i prisluškivani za vreme boravka u Beogradu, te da postoji sumnja da je ministar Vulin transkripte njihovih razgovora dostavio sekretaru za nacionalnu bezbednost Rusije, Nikolaju Patruševu, otvorilo se pitanje zloupotrebe domaćih bezbednosnih službi i njihovo podređivanje drugim zemljama. Komentarišući ovaj slućaj, Milan St. Protić je rekao da se udvorički odnos prema zvaničnoj Moskvi nije promenio još od komunističkog doba i da je slugeranstvo aktuelne vlasti i više nego očigledno. Zamolili smo ga da prokomentariše ovu svoju izjavu.

Ruski političar, pisac i istoričar Vladimir Kara-Murza izjavio je da su pripadnici ruske opozicije prisluškivani tokom sastanka u Beogradu i da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin u maju prošle godine kada  je boravio u Rusiji, predao Moskvi transkripte razgovora sa sastanka u Beogradu. Tad se sastao sa Patruševim, a zatim su formirali takozvanu Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“. Ministar Vulin je demantovao tvrdnje ovog ruskog opozicionara rekavši da će Kara-Murza svoje laži morati da pravda i pred srpskim i pred ruskim sudovima.

Komentarišući ovaj događaj kojim se otvorilo pitanje zloupotrebe domaćih bezbednosnih službi i njihovo podređivanje drugim zemljama, istoričar Milan St. Protić je rekao za dnevni lista “Nova” da je integritet države odavno narušen i da specifičan odnos prema Moskvi nije prestajao, te da je logično pretpostaviti da je vlast u Srbiji, kako bi se preporučila Putinu i njegovim ljudima, spremna da učini svaku vrstu usluga, ma koliko one bile antidemokratske i antičovečanske. Protić je naglasio da su obaveštajne službe dveju zemalja “modelirane po sovjetskom uzoru”, i da se sve to uklapa u jednu kombinaciju kojoj je cilj da se spreči svaka najava demokratskih promena u zemljama nad kojima Rusija drži svoj uticaj ili želi da ga obnovi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here