Pomirenje srpske i makedonske crkve

0
96

Posle pola veka raskola Srpska pravoslavna crkva i Makedonska pravoslavna crkva su se pomirile pa su zajedno služile svetu arhijejsku liturgiju u Beogradu.

U Hramu Svetog Save na Vračaru patrijarh srpski Porfirije (Perić) i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan (Veljanovski), uz sasluženje svih arhijereja Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, služili su svetu arhijerejsku liturgiju, „čime se vaspostavlja liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske Crkve u skladu sa odlukom Svetog arhijerejskog Sabora SPC“.

Sabor Srpske pravoslavne crkve doneo je odluku o obnovi kanonskog i liturgijskog jedinstva sa Makedonskom pravoslavnom crkvom na osnovu „akta o njenom vraćanju u status autonomije iz 1959.“, kojom je okončan raskol posle odluke Skoplja da 1967. jednostrano proglasi autokefalnost bez saglasnosti „majke-Crkve“. U vrhu Srpske pravoslavne crkve je nezvanično potvrđeno da je definitivno reč o autonomnom statusu Makedonske pravoslavne crkve.

– Kanonsko jedinstvo znači da sada možemo zajedno da služimo i da je naša Crkva jednaka sa drugima. To je ono što nam je bitno i to je cela priča. Bez toga se ne može dalje. Sada ćutimo i čekamo naredne poteze. Komentari o nekakvom povratku autonomiji, odnosno autofekaliji, samo su prazne priče. Ne možemo se vratiti u Jugoslaviju – izjavio je za makedonske medije mitropolit prespansko-pelagonijski Petar (Karev) iz Makedonske pravoslavne crkve, povodom odluke Sabora Srpske pravoslavne crkve.

On je odbio da komentariše pitanje autentičnosti akta Makedonske pravoslavne crkve u kome ona dobrovoljno pristaje da se vrati autonomiju  Srpske pravoslavne crkve, a na koji se Sabor Srpske pravoslavne crkve poziva u odluci o pomirenju. Mitropolit Petar tvrdi da je „to već rešeno“. Istovremeno, on je za Dojče vele izjavio da je odluka Srpske pravoslavne crkve o Makedonskoj pravoslavnoj crkvi „korak napred u odnosima dve crkve“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here