Miodrag Kapor – „Srbija gas“ je država u državi

0
411

Ministarka Zorana Mihajlović nema kontrolu nad Srbija gasom jer je ta firma država u državi, rekao stručnjak za energetiku Miodrag Kapor.

Međunarodna saradnja u oblasti energetike je veoma važna, pa na nju stavlja akcenat ministarka Zorana Mihajlović. Da li to dobro radi i kakva je situacija u energetskom sektoru pitali smo stručnjaka za energetiku Miodraga Kapora.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je tokom video-konferencije sa predstavnicima SAD da je saradnja u procesu energetske tranzicije neophodna, posebno u momentima energetske krize. Ona je tokom razgovora sa predstavncima Stejt departmenta, Ministarstva energetike SAD, Ministarstva trgovine SAD, USAID-a i ambasade SAD u Beogradu navela i da je potrebno nastaviti zelenu agendu, saopštio je njen kabinet. Rekla je da je „energetika danas najvažnija tema“, i da, kako je navela, „kriza će se završiti, ali svakako moramo da razgovaramo o viziji i strategiji energetike“. Kakve sve veze je moguće razvijati u oblasti energetike pitali smo stručnjaka za energetiku Miodraga Kapora.

Zorana Mihajlović je naglasila je da su „Srbija i SAD prijateljske zemlje i da energetika otvara prostor za unapređenje sveobuhvatnih odnosa“.

“Saradnja koja postoji između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike SAD stvara mogućnost za realizaciju zajedničkih projekata, pre svega u oblasti dekarbonizacije i borbe sa klimatskim promenama”, rekla je ona.

Podsetila je na učešće Srbije na ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnjuu Varšavi i na okruglom stolu o energetskoj bezbednosti i diverzifikaciji u Pragu.

To, kao i razgovori sa državnom sekretarkom i zamenikom sekretara za energetiku i zamenikom sekretara za trgovinu, prema njenim rečima, “pokazuju jasno opredeljenje Srbije da nastavi proces energetske tranzicije i ide ka ostvarenju vizije o zelenoj energetici”.

U saopštenju je navedeno da je na sastanku bilo je reči o izgradnji energetske infrastrukture, diverzifikaciji energetskih izvora, razmeni iskustava i tehnologija, tranziciji ka čistoj energiji i unapređenju energetske efikasnosti.

Mihajlović je navela da novi investicioni plan podrazumeva izgradnju novih kapaciteta u Srbiji, te da, kako je navela, osim RHE Đerdap 3 i Bistrica, želimo i nove solarne i vetroelektrane.

“Želimo da razgovaramo o svim izvorima energije, uključujući i nuklearnu energiju”, rekla je ona.

Rekla je da je U prethodnom ministarstvu koje je vodila saradnja sa američkim kompanijama bila izuzetno uspešna i da, kako je ukazala, “zajedno završavamo velike projekte u oblasti saobraćaja i infrastrukture”.

“Uverena (sam) da možemo jednako uspešno sarađivati i u oblasti energetike, konkretno u oblasti zelene energije”, rekla je ona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here