Igor Marinković – Srbija ne treba da uvede vanredno stanje

0
242

Srbija ne treba da uvede vanredno stanje kao što je to učinila Mađarska jer niti je strana u sukobu u Ukrajini niti se graniči sa stranama u sukobu, izjavio je Igor Marinković novinar i urednik kanala Helmcast i portala Pravda

Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje zbog rata u Ukrajini. Orban je u snimku, koji je objavio na Fejsbuku nekoliko sati nakon što je parlament usvojio amandman na Ustav, kojim se sukob, rat ili humanitarna katastrofa u susednoj zemlji određuju kao razlozi za donošenje takve mere, rekao da rat u Ukrajini predstavlja opasnost za Mađarsku, fizičku bezbednost njenih građana, zalihe energije i finansijsku bezbednost porodica i ekonomije. Kako komentariše uvođenje vanrednog stanja kod naših komšija na severu i da li bi i Srbija trebalo da uvede vanredno stanje pitali smo Igora Marinkovića, urednika i novinara kanala Helmcast i portala Pravda.

Mnoge u Evropi iznenadio je potez premijera Viktora Orbana koji je usledio samo nekoliko sati nakon što je parlament usvojio amandman na ustav kojim se sukob, rat ili humanitarna katastrofa u susednoj zemlji određuju kao razlozi za donošenje takve odluke. “Vanredno stanje, slično onom koje je uvedeno tokom pandemije, omogućiće vladi da brzo reaguje i da koristi sve metode na raspolaganju kako bi zaštitila Mađarsku i Mađare”, naveo je Orban.  On je objavio i koje mere će zemlja preduzeti kako bi zaštitila svoju ekonomiju usled rata u susednoj Ukrajini. Mađarska će obavezati banke, telekomunikacione i energetske kompanije, velike maloprodajne lance, osiguravajuće kuće i avio-kompanije da uplaćuju veliki deo svog ekstra profita u državni budžet, saopštio je Orban. Ova mera će se odnositi na 2022. i 2023. godinu, a ekstra profit ovih kompanija će se koristiti za ojačavanje mađarske vojske, ali i za račune za energente.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here