Srđan Nogo – Zapad naoružava Ukrajinu kao muslimane u bivšoj Jugoslaviji

0
142

Naoružavanje Ukrajine od strane Zapada je slično situaciji kad su naoružavali bosanske muslimane devedesetih godina, izjavio je bivši narodni poslanik Srđan Nogo.

Zakon koji je Bajden potpisao da bi lakše slao oružje Kijevu nastao je po uzoru na zakon kojim su Sjedinjene Američke Države tokom Drugog svetskog rata vojno pomagale zemljama u borbi protiv nacizma. Šef Bele kuće prekjuče je potpisao zakon kojim se ubrzava i olakšava slanje oružja u Ukrajinu, prenosi Pi-Bi-Es. Zakon o zajmu za odbranu ukrajinske demokratije sličan je Zakonu o zajmu iz 1941. kojim je tadašnji predsednik Frenklin Ruzvelt, pre nego što su SAD ušle u rat, omogućio slanje vojne pomoći prvo Velikoj Britaniji, a zatim i drugim zemljama u ratu protiv Nemačke, uključujući i Sovjetski Savez. Bivšeg narodnog poslanika Srđana Noga pitali smo da li je dobro da Zapad snabdeva oružjem jednu od zaraćenih strana a da pri tome nije navodno u ratu sa Rusijom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je američkom lideru na zakonu koji će ukloniti brojne procedure i prepreke za slanje oružja Kijevu. Bajden je potpisao ovaj pravni akt na dan kad je Rusija obeležavala Dan pobede, 77. godišnjicu trijumfa nad nacizmom. Za razliku od Drugog svetskog rata, kad je i Moskva primala američku vojnu pomoć, Rusija se danas nalazi „s one strane” tog zakona.

Izvorni pravni akt značio je postepeni američki ulazak u Drugi svetski rat, dok nova verzija znači još dublje uvlačenje u rat u Ukrajini, i pored toga što vašingtonska administracija insistira da nije direktno uključena u taj sukob, ocenjuje „Njujork tajms”.

Zakon koji je potpisao Bajden dobio je dvostranačku podršku na Kapitolu. Kongres se ove nedelje sprema da Kijevu odobri još jedan paket vojne i druge pomoći, vredan oko 40 milijardi dolara. Od početka rata više najmoćnijih američkih zvaničnika posetilo je Ukrajinu, a proteklog vikenda tamo se obrela i prva dama Džil Bajden. Vašington je opskrbio Kijev obaveštajnim podacima, uz pomoć kojih je ukrajinska vojska ubila nekolicinu ruskih generala i prošlog meseca u Crnom moru potopila ruski ratni brod „Moskva”. Sve ovo svedoči o tome da je Amerika duboko zagazila u ukrajinski konflikt, iako administracija u Vašingtonu tvrdi da nema govora o sukobu između Istoka i Zapada, već samo o zapadnoj pomoći Ukrajini da se brani.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here