Branimir Nestorović – Lekovita svojstva tamjana

0
1468

Klasična medicina se nije bavila dovoljno lekovitim svojstvima tamjana, koja su brojna i izuzetna, izjavio je pulmolog dr Branimir Nestorović.

 Iako ga najviše povezujemo sa verskim ritualima, tamjan ima mnoga lekovita svojstva. Indijski tamjan koristi se već hiljadama godina za lečenje artritisa, zaceljivanje rana, jačanje ženskog hormonalnog sistema i zaštitu od patogenih mikroorganizma. U kojoj meri je lekovit tamjan, kako se koristi i da li ublažava infekcije, pitali smo dr Branimira Nestorovića.

Tamjan je vrsta smole koju većina povezuje sa religijom, molitvama i crkvom. Prvi put se za tamjan čulo iz priče o tri mudraca koji su nosili darove za tek rođenog Isusa među kojima je bio i tamjan. Upravo zbog toga je tamjan sastavni deo molitava i verskih običaja. S druge strane tamjan je veoma lekovit i može biti od koristi na emotivnom, duhovnom i fizičkom nivou ukoliko znate pravilno da ga koristite. Čim osetite aromu tamjana možete shvatiti koliko je zaista poseban, a eterična ulja i smola se koriste za opuštanje tela i uma. Tamjan ima antiseptička svojstva, koristi se za dezinfekciju, iskašljavanje, kao sedativ, za čišćenje rana kao i protiv nadimanja.

Pre nego počnete koristiti tamjan treba da znate da se nauka nije preterano bavila dokazivanjem njegovih lekovitih svojstava i obavezno se posavetujte sa lekarom pre bilo kakve upotrebe. Tamjan nipošto ne bi trebalo uzimati oralnim putem ukoliko vam lekar nije savetovao drugačije.  Ako koristite lekove koji proređuju krv, ne bi trebalo da upotrebljavate tamjan. Trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju eterično ulje tamjana. Ulje tamjana nikad ne koristite direktno na koži, uvek ga proredite sa malo vode ili nekim drugim uljem čije je delovanje na kožu blaže.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here