Predrag Peca Popović – Položaj novinara je katastrofalan

0
91

Položaj novinara u Srbiji je katastrofalan, ocenio je novinar i zamenik glavnog i odgovornog urednika Magazina Tabloid Predrag Peca Popović.

Evropska komisija je pripremila izveštaj o vladavini prava u Srbiji, takozvani non-pejper, posvećen poglavljima 23 i 24. Non pejper je stigao u Vladu Srbije. Kako se navodi u non pejperu EK prema ranije predviđenoj metodologiji ne bi trebalo otvarati nova poglavlja u pregovorima dok Srbija ne ispuni uslove iz poglavlja 23 i 24. U osvrtu na slobodu medija, iz EK su rekli da, uprkos sastancima radne grupe za bezbednost novinara, slučajevi pretnji i nasilja nad novinarima i dalje predstavljaju problem, kao i da je potrebno uložiti napor da se stvori okruženje za nesmetano ostvarivanje prava slobode izražavanja. Novinara i zamenika glavnog i odgovornog urednika Magazina Tabloid Predraga Pecu Popovića pitali smo kakav je realno položaj novinara u Srbiji.

“Kasnile su izmene zakona o javnom informisanju i medijima i zakona o elektronskim medijima. Oni su potrebni kako bi se uspostavilo transparentno i pravično sufinansiranje medijskih sadržaja koji služe javnom interesu i kako bi se povećala transparentnost u vlasništvu nad medijima i oglašavanju. U svojim preliminarnim zaključcima od 4. aprila o izborima, ODIHR je utvrdio da iako su mediji pokrivali sve izborne učesnike, većina javnih i privatnih emitera sa nacionalnom pokrivenošću je favorizovala aktuelnog predsednika i vladajuću koaliciju, ograničavajući mogućnost birača da budu potpuno informisani pred izbore. ODIHR je takođe utvrdio da uprkos svojoj regulatornoj ulozi, REM se nije bavio ovim pitanjima”, naglašeno je u non pejperu Evropske komisije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here