Pregovori radnika Fijata i Vlade Srbije su propali

0
34

Iz sindikata Nezavisnost u Fijatu poručeno je su pregovori radnika i Vlade Srbije propali i da neće biti održan sastanak koji je bio najavljen za danas. Međutim, iz Vlade Srbije navode da pregovori nisu propali, niti su prekinuti, ali da mogu da budu ozbiljno narušeni ukoliko predstavnici sindikata i radnika prekrše inicijalni dogovor i započnu protest.

Predsednik sinikata Nezavisnost u Fijatu Igor Anđić, izjavio je da su pregovori radnika i Vlade Srbije propali. On je ranije rekao da će jedan od zahteva sindikata biti da Stelantis vrati subvencije koje je dobio od države. “Sastanak je danas trebalo da bude održan u Vladi Srbije, ali zbog toga što neće da dođu u sukob sa Stelantisom, iz Vlade odbijaju da iznesu visinu optremine. Dogovor je bio da nam danas kažu kolika je ponuda, da bismo mogli radnicima da je iznesemo. Svima su dali i Fijatu i Stelantisa, neka daju i nama. Od naših para kao poreskih obveznika su dali Fijatu, a nas sad teraju iz Srbije”, rekao je Anđić.  On je rekao da od sutra kreću u blokade. “Večeras ćemo da definišemo stav o tome. Jedan od zahteva će biti da Stelantis vrati novac državi koji je uzeo na konto nas”, naveo je Anđić.

Nakon toga, oglasili su se iz iz Vlade Srbije. “Pregovori nisu prekinuti niti su propali. Sindikati i predstavnici radnika krše inicijalni dogovor koji je postignut, a to je da će Vlada Srbije izaći sa predlogom za radnike koji ne prihvate ponuđeni program nakon što kompanija Fijat završi proces registracije radnika za rad u inostranstvu”, navode u Vladi.  Podsećaju da je rok za prijavu radnika za rad u inostranstvu produžen do ponedeljka, 20. juna. Vlada Srbije će nakon isteka tog roka izaći sa predlogom.

Član pregovaračkog tima radnika Fijata Đorđe Milojević rekao je da je mislio da će uspeti da se dogovore sa Vladom Srbije i da žali što nije uspelo. On smatra da su radnici “pušteni niz vodu”. Dodao je da će predstavnici sindikata i radnika danas imati sastanak i da će odlučiti šta će blokirati. Za sutra u 12 časova je zakazan skup ispred Skupšine grada Kragujevca. “Nisu hteli da iznesu ponudu, jer tvrde da bi time ugrozili opstanak Stelantisa. Mi ne odustajemo od štrajka i blokade, jer više nemamo šta da izgubimo. Idemo do kraja i ne odustajemo dok se naši zahtevi ne ispune”, rekao je Milojević.

Radnici Fijata i Radna grupa Vlade Srbije nisu juče uspeli na sastanku da postignu konkretan dogovor o sudbini zaposlenih u kragujevačkoj kompaniji. Predstavnici radnika su posle sastanka koji je trajao tri sata rekli da su izložili svoje zahteve Radnoj grupi i da im je rečeno da će ti zahtevi biti predstavljeni premijerki Ani Brnabić, a da će danas do 11 sati dobiti obaveštenje o tome da li će oni biti usvojeni. Njihovi zahtevi se odnose na otpremnine i položaj radnika koji su odlučili da odu da rade u inostranstvo. Oni su novinarima rekli da je na izjašnjavanje pozvano 1.000 radnika, a da je samo njih 137 pristalo da ode da radi u inostranstvo. Predstavnici radnika su tražili otpremnine od 1.000 evra po godini radnog staža umesto 220 evra, koliko Stelantis nudi. Za zaposlene koji ne žele ni u inostranstvo ni otpremninu, da im se obezbedi mesto u nekoj od fabrika u okolini od 50 kilometara od Kragujevca i da Vlada Srbije kaže koje bi to konkretno fabrike bile. Poslodavac je, kako su rekli sindikalci, popravio ponudu, tako što je pristao da radnici koju odu da rade u druge Stelantisove fabrike u nekoj od četiri džave, da mogu četiri puta godišnje da dođu na odmor u Srbiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here