Dejan Molnar – Povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije

0
65

Snabdevanje strujom je gorući problem u svetu ali i u Srbiji. Oko 70 odsto električne energije u Srbiji dobija se iz takozvanih prljavih izvora. Takav način proizvodnje ekonomista Dejan Molnar karakteriše kao neperspektivan i neodrživ na duže staze.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da jedan od razloga što uvozimo struju u tome što se Elektroprivrednom Srbije (EPS) “godinama nije upravljalo na pravi način”.„Kada se desio kolaps EPS, država je morala da učini sve da obezbedi, od mazuta do struje, I nama sada treba godinu, ili dve da podignemo EPS da bi sto posto mogao da poroizvodi struju, ili čak i da je izvozi“, rekla je Mihajlović za list Danas. Profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejana Molnara pitali smo na koji način EPS može da postane ekonomski samoodrživ a da se pri tome sačuva socijalni mir.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je navela “to je sve posledica jedne ozbiljne neorganizovanosti u prethodnim godinama”. Prema njenim rečima, dobar deo krivice za situaciju u EPS-u snosi bivši v.d. direktor Milorad Grčić, inače kadar Srpske napredne stranke. Ona je navela i da razgovori oko koalicija i sastava buduće Vlade još nisu počeli, ali smatra da SNS, “osim što treba da bude stožer te vlade, mora da ima i premijera”, što je “tako normalno i prirodno”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here