Konstituisana Narodna skupština Srbije

0
66

U Narodnoj skupštini Republike Srbije danas su potvrđeni mandati novim poslanicima koji su izabrani na parlamentarnim izborima 3. aprila, čime je konstituisan novi saziv parlamenta.

Nakon verifikacije mandata, poslanici su položili zakletvu. Novi saziv parlamenta čini 120 poslanika sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, 38 sa liste „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“, a 31 sa liste „Ivica Dačić – Premijer Srbije“. Lista „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ ima 15 poslaničkih mesta, koalicija „Moramo“ 13 mandata, lista „Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije“ deset mandata, koliko i lista „Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“. Pet poslaničkih mesta pripalo je listi „Savez vojvođanskih Mađara“, tri listi „Muftijin amanet – SPP – Usame Zukorlić“, dva koaliciji „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Zajedno za Vojvodinu“, koliko i listi „SDA Sandžaka –  Dr Sulejman Ugljanin“, dok „Koalicija Albanaca doline“ ima jednog poslanika.

Sednici, koja je počela oko 10 časova a predsedavao je najstariji poslanik Vladeta Janković vođenju sednice učestvovali su i četvoro najmlađih poslanika sa četiri prvoplasirane liste – Nikola Bokan, Pavle Grbović, Dubravka Kralj i Jelena Bogdanović, kao i generalni sekretar Narodne skupštine.

Sednici su prisustvovala 234 narodna poslanika, kao i članovi Republičke izborne komisije, na čelu sa predsednikom Vladimirom Dimitrijevićem.

Skupština je za danas završila rad, a sutra će na dnevnom redu biti izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here