Podsticaji za sertifikaciju organskih proizvoda

0
57

Želite da izvršite sertifikaciju organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla? Za ove namene predviđeni su podsticaji.

U cilju podizanja konkurentnosti kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svake godine izdvaja značajna sredstva u tu svrhu, u skladu sa Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Sertifikacija podrazumeva postupak kontrole i ocenjivanja procesa proizvodnje i dobijenog proizvoda, kao i laboratorijske analize za proveru kvaliteta proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla i poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa nacionalnom oznakom višeg kvaliteta „srpski kvalitet”, koje su izvršene u ovlašćenim laboratorijama, kao i izdavanje sertifikata.

Podsticaji obuhvataju podršku sertifikaciji:

  1. sistema upravljanja bezbednošću hrane
  2. dobre poljoprivredne prakse
  3. sistema kvaliteta hrane prema HALAL standardu;
  4. sistema kvaliteta hrane prema KOSHER standardu;
  5. proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje;
  6. proizvoda sa oznakom geografskog porekla;
  7. proizvoda sa oznakom „srpski kvalitet”.

Pravo na podsticaje imaju: fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva; preduzetnik; pravno lice; pravno lice registrovano u skladu sa zakonom kojim se uređuju udruženja.

Maksimalni iznos podsticaja po korisniku je 1.000.000 dinara. Zahtev se podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu, u periodu od od 15. aprila do 31. oktobra tekuće godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here