Nenad Čanak – Izjašnjavanje kao Vojvođanin važno kao i izjašnjavanje bilo koje druge nacionalnosti

0
211

Vojvodina je zaokružena politička celina za razliku od regija kao što su Šumadija i Pomoravlje i zbog toga je izjašnjavanje kao Vojvođanin podjednako važno kao i mogućnost izjašnjavanja bilo koje druge nacionalnosti izjavio je predsednik LSV-a Nenad Čanak.

Ponovo je aktuelna polemika o mogućnosti da na predstojećem popisu stanovništva građanin navede da je po nacionalnoj pripadnosti Vojvođanin, odnosno Vojvođanka. Ono što je sigurno je da ćete, ako se od 1. oktobra izjasnite kao Vojvođanin ili Vojvođanka, biti svrstani u regionalnu pripadnost, kao i ranije. Vojvođani, kako je ranije rekao direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, ne postoje kao nacija. “Svaki stanovnik Srbije slobodan je da se, prilikom popisa, o svojoj nacionalnoj pripadnosti izjasni prema sopstvenoj želji, a popisivač je dužan da to verno prenese u popisnicu i da slovima upiše onako kako je građanin rekao”, kazao je prošle godine Kovačević. Zbog čega je važno postojanje mogućnosti da se građani na popisu izjasne kao Vojvođani po nacionalnoj pripadnosti pitali smo Nenada Čanka, predsednika LSV.

Ideje o tome da se Vojvođani na popisu tretiraju kao posebna etnička grupa postoje već dugo. Uoči popisa 2011. bila je pokrenuta i bilbord-kampanja „Ja sam Vojvođanin(ka)”, a prošle godine je najavljena mogućnost društvenog dijaloga na ovu temu. Ali ništa se nije promenilo. Prošle nedelje je Vojvođanski klub u saopštenju javnosti pozvao građane Vojvodine „i sve one koji se tako osećaju” da se na popisu „izjasne nadnacionalno, kao Vojvođani”. Naveli su da je vreme za to, „kako bi Vojvodina ostala posebna istorijska i društvena sredina, gde se neguju mir, tolerancija i antifašizam. VK je ukazao i da „vojvođanski identitet danas predstavlja otklon od pogubne nacionalističke politike” i da „on predstavlja politički stav i pravo na slobodu opredeljenja”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here