Pomoć EU za upravljanje migracijama

0
93

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas prisustvovali su danas potpisivanju ugovora o grantu Evropske unije Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Ugovor o grantu Evropske unije Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije su u Vladi Srbije,u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i potpredsednika Evropske komisije Margaritisa Shinasa, potpisali komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre. Brnabić je, nakon sastanka sa Shinasom i potpisivanja navedenog ugovora, navela da je Evropska unija, od početka migrantske krize do danas, uključujući i najnoviji ugovor o grantu u iznosu od 36 miliona evra, pomogla Srbiji sa 200 miliona evra za podizanje kapaciteta i upravljanje migracijama.

Premijerka je podsetila na to da je potpredsednik Evropske komisije juče imao priliku da obiđe jedan centar za migrante i da se uveri u to kako koristimo evropska sredstva i na koji način se borimo protiv ilegalnih migracija.

Shinas je izrazio nadu da će Srbija uskoro biti deo evropske porodice i dodao da Evropska unija pruža podršku našoj zemlji za rešavanje pitanja migracija. Treba da se nadogradimo na dobre stvari koje smo zajedno uradili i istražimo nove oblasti kako da ubrzamo proces pregovaranja i to nije nešto što bi EU ponudila Srbiji, već to Srbija zaslužuje, rekao je on. Prema njegovim rečima, ujedinjenje evropskog kontinenta zasniva se na demokratiji i posvećenosti EU zarad bezbedne i mirne budućnosti svih naroda Evrope.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here