Boris Malagurski – O srpskoj filmskoj produkciji

0
171

Režiser Boris Malagurski izjavio je da je poražavajuće što nikada za svoje filmove nije dobio nijedan jedini dinar od Filmskog centra Srbije što znači da očigledno postoji neka vrsta dilova, dodao je i da ne želi da bude deo takvog načina dodeljivanja sredstava.

Srpska filmska asocijacija predstavila je Analizu ekonomskih efekata i efikasnosti podsticaja za strane i domaće audio i video produkcije koju je uradio stručni tim Naučno-istraživačkog centara Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Podaci pokazuju da se na svaki 1 evro koji država daje kao podsticaj za strane produkcije, snimanje filmova, serija, kao i postprodukciju u Srbiji, vrati 4,5 evra prihoda. Poslednjih godina u Srbiji snima se sve više stranih i domaćih filmova i serija. Pored prestiža što u nekima od najvećih holivudskih hitova možemo da prepoznamo delove naših gradova ili poznate krajolike, zahvaljujući stranim, ali i domaćim produkcijama kojih je sve više, ostvaruje se i značajna zarada. Šta misli o srpskoj filmskog produkciji pitali smo režisera Borisa Malagurskog.

Naša zemlja „na radaru“ je stranim produkcijama ne samo zbog dobrih lokacija, kvalitetne radne snage, pre svega filmskih radnika, toliko hvaljenog lokalnog gostoprimstva, već i zahvaljujući podsticajima koje država daje. Uz finansijsku podršku, važna je i saradnja sa lokalnim vlastima i institucijama, zahvaljujući kojoj je produkcijama maksimalno olakšana procedura za dobijanje dozvola i pristup željenim lokacijama za potrebe snimanja. Osim toga, Srbija nudi i veoma razvijenu infrastrukturu filmske industrije i kompletnu servisnu produkciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here