Srđan Škoro – Ulazak Ukrajine u NATO bi dodatno pogoršao poziciju Ukrajine u političkom smislu

0
74

U trenutnoj situaciji ulazak Ukrajine u NATO bi dodatno zaoštrio i pogoršao poziciju Ukrajine u političkom i vojnom smislu izjavio je novinar Srđan Škoro.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se sa vojnim komandantima kako bi razmotrili “dalji plan oslobađanja” ukrajinskih teritorija. Zelenski je na Telegramu napisao da su takođe razgovarali o isporukama oružja za oružane snage Ukrajini. Zelenski je rekao da će Ukrajina podneti zahtev za ulazak u NATO po ubrzanom postupku. Koliko će ulazak u NATO značiti Ukrajini pitali smo novinara Srđana Škora.

Lideri devet članica NATO-a iz centralne i istočne Evrope podržali su Ukrajinu u nastojanjima da postane članica tog vojnog saveza te je pozvalo svih 30 članica NATO-a da pojačaju slanje vojne pomoći Kijevu. Lideri Češke, Estonije, Litvanije, Letonije, Severne Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i Slovačke objavili su zajedničku izjavu u kojoj se navodi: “Podržavamo Ukrajinu u odbrani od ruske invazije te tražimo da Rusija hitno povuče sve svoje snage s okupiranih teritorija. Uz to, pozivamo sve saveznike da značajno povećaju slanje vojne pomoći Ukrajini.” U izjavi se navodi kako lideri devet članica NATO-a “snažno podupiru odluku sa samita NATO-a održanog 2008. u Bukureštu vezanu za buduće članstvo Ukrajine”. Međutim, da bi Ukrajina bila primljena u NATO, svih 30 članica mora odobriti taj zahtev.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here