Sveti Vrači – Dan za molitvu za ozdravljenje

0
10

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen svetiteljima Kozmi i Damjanu, koji je poznat kao Sveti Vrači.

Sveti Damjan i Kozma proslavljaju se 14. jula i 14. novembra, a ovaj praznik je poznat kao Sveti Vrači. Bili su lekari i iscelitelji, a pošto su smatrali da je njihovo lekarsko znanje dar od Boga, nikada za lečenje nisu uzimali novac i poklone. Među svojim pacijentima nisu pravili razliku po nacionalnosti i veri. Jedino što su tražili zauzvrat od svojih pacijenata bilo je da ne izgovaraju ime Hristovo uludo, čak i ako ne žele da prihvate hrišćanstvo.

Svete Vrače najčešće slave lekari, a Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom. I danas postoji vera da Sveti Kozma i Damjan čuvaju i štite od bolesti, pa im se vernici mole za zdravlje. Takođe, ovaj dan posebno slave oni koji su ozdravili i pobedili neku bolest, a običaj je da se na praznik Svetih Vrači pomolimo za zdravlje molitvom koja je posvećena ovim svecima.

Običaj je da se danas izbegavaju fizički poslovi, već da se praznik posveti molitvi i smirenju. Praznik se obeležava sa verom da će Bog sačuvati zdravlje, sprečiti bolest i pomoći ljudima da budu zdravi i spremni za rad cele godine. Veruje se da se ovaj dan slavi i kao zaštita od udara groma.

Posle smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti. Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Ovaj dan je u kalendaru označen podebljanim crnim slovom. Mnoge porodice proslavljaju Svete Vrače kao krsnu slavu, a pošto se 2022. godine slava obeležava u ponedeljak, prema pravilu na slavskoj trpezi služi se mrsna hrana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here