Brnabić – Sastanak sa predsednikom kompanije ,,Boston Dynamics’’ u Singapuru

0
81

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Singapuru, u  okviru dvodnevne posete, sa Markom Reibortom, predsednikom kompanije ” Boston Dynamics”, najpoznatijom svetskom kompanijom za robotiku.

Brnabić i Reibort su razgovarali o otvaranju ogranka ove kompanije za istraživanje i razvoj u Srbiji. Reibort je, u cilju napretka u oblasti veštačke inteligencije, najavio osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju, što omogućava potencijalnu saradnju sa AI institutom i naučnicima u Srbiji. Premijerka Brnabić upoznala je Reiborta sa reformama koje sprovodi Srbija, pre svega u oblasti obrazovanja i digitalizacije. Ona je istakla da samo ulaganjem u te oblasti, Srbija može da promeni svoju budućnost. Brnabić je napomenula da je IT najbrže rastući sektor u Srbiji, te podsetila je naša zemlja u proteklih deset godina mnogo  uradila po pitanju veštačke inteligencije, biotehnologije i  blokčejn tehnologije. Premijerka je dodala i da je neophodno i dalje nastaviti sa ulaganjem u IT sektor.

Sastanku sa Reibortom prisustvovala je i ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović. Veštačka inteligencija bila je u fokusu sastanka premijerke Brnabić i delegacije državne kompanije iz Singapura Temasek, koja upravlja sa preko 450 milijardi dolara u oblastima veštačke inteligencije i blokčejn tehnologija. Premijerka Brnabić saopštila je da su predstavnici kompanije Temasek pohvalili napredak Srbije u oblasti digitalizacije i veštačke inteligencije i prepoznali mogućnost u saradnji u primeni veštačke inteligencije u javnom sektoru, kao i investicijama u ovoj oblasti u Srbiji.

Predsednica Vlade Srbije sastala se i sa presednikom Azijske banke za infrastrukturne projekte Đinom Lićungom, sa kojim je razgovarala o potencijalnim ekonomskim ulaganjima. Premijerka je upoznala predsednika Azijske banke za infrastrukturne projekte o reformama koje sprovodi Srbija, fokusirana na nova ulaganja u inovacije i razvoj. Prema njenim rečima, ovo je bila prilika da razgovaraju o saradnji u oblasti finansiranja infrastrukturnih projekata u Srbiji koja će u budućnosti zajedno realizovati.

Premijerka je istakla da je ponosna što je Srbija član Azijske banke za infrastrukturne investicije. Banka je počela s radom 2016. godine, zamišljena kao regionalna finansijska institucija, ali joj je pristupio veliki broj članica van Azije. Rezolucijom Odbora guvernera Azijske banke za infrastrukturne projekte, Srbiji je u decembru 2018. godine odobren prijem u članstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here